Prelegere publică susținută la ULIM în cadrul Campaniei Internaționale ”16 Zile de activisim împotriva violenței în bază”

La 4 decembrie curent, în incinta ULIM, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) a organizat o prelegere publică pentru studenți, în cadrul Campaniei internaționale ”16 Zile de activism împotriva violenței în bază”, 2018.

În alocuțiunea de deschidere a evenimentului, Svetlana Haraz, șef Catedra Asistența Socială și Sociologie ”Nicolae Sali”, a menționat despre importanța seminariilor tematice de acest gen în scopul informării și sensibilizării populației despre actele de violență în familie. În cadrul prelegerii, Marina Pripa, consultant principal, Direcția politici de asigurare a egalității între femei și bărbați, MSMPS, a relatat studenților despre prevenirea și combaterea violenței în familie, despre cauzele care determină comiterea infracțiunilor în sfera relațiilor familiale și efectele acestora, despre serviciile specializate de asistență socială: ”Consecințele violenței în familie pot fi diverse, însă cele mai importante sunt: vătămări grave ale integrității corporale, creșterea copilului într-un mediu violent, care se poate manifesta prin apariția sentimentelor de teamă, rușine, neîncredere, furie, stima de sine scăzută sau depresie, precum și faptul că minorul ar putea să creadă că violența este o normalitate într-o familie, fiind expus riscului ca acesta să devină un viitor agresor.”

Potrivit specialistului principal al Direcției generale securitate publică a IGP, Ghenadie Neamțu, sunt percepute 5 forme de violență: fizică, psihologică, economică, sexuală și spirituală. În dialogul cu studenții au fost identificate miturile și prejudecățile violenței în familie întâlnite în societatea noastră. ”Există două tipuri de protecție împotriva tuturor formelor de violență: Ordinul de restricție de urgență, enunțat de poliție și Ordonanța de protecție, fiind emis de instanța de judecată conform procedurilor civile sau penale”, a declarat dl Ghenadie Neamțu. Totodată, studenții au fost informați și despre centrele care oferă asistență și protecție victimelor violenței în familie. Persoanele care suferă de violență în familie pot solicita asistență, apelând la telefonul de încredere 0 8008 8008.

ULIM este o instituție care împărtășește și promovează valorile general-umane, susține inițiativele și măsurile organizate pentru a transmite mesajul Campaniei din 2018: #HearMeToo End violence against Woman and Girls (Opriți violența față de femei și fete).

Campania internațională ”16 Zile de activism împotriva violenței în bază” de gen a fost inițiată de Center for Woman`s Global Leadership (CWGL) în anul 1991.

Serviciul de Presă, ULIM


04.12.2018