Ana Guțu, prim-vicerector ULIM, cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare
Această distincție e oferită de președintele Republicii Franceze celor mai influente și merituoase personalități

În cursul dimineții, în cadrul unei ceremonii extraordinare, la ULIM, Excelența Sa Pascal Vagogne, ambasadorul Franţei în R. Moldova, a acordat Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Cavaler al Republicii Franceze prof. univ. dr. Ana Guțu, prim-vicerector ULIM. Este evenimentul de vârf al suitei de manifestări, dedicate aniversării a 25-a de la fondarea ULIM. Precizăm că, la 14 iulie 2014, președintele Franței de atunci, François Hollande, a emis decretul de decorare a distinsei noastre personalități. În același an, dna Ana Guțu a fost decorată de președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce pentru contribuția la constituționalizarea Declarației de Independență și a limbii române. Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Cavaler este cea mai înaltă distincție onorifică franceză, instituită în anul 1802, de Napoleon Bonaparte.

Prin persoana dnei Ana Guțu, Franța mulțumește ULIM, pentru cooperare excelentă

Prin intermediul dnei Ana Guțu, Franța mulțumește ULIM pentru cooperare excelentă în promovarea limbii franceze și valorilor francofone. Excelența Sa Pascal Vagogne a rostit un discurs de felicitare, adresat întregii comunități ULIM, cu ocazia aniversătii a 25 de ani de la fondare. ”Principalii artizani, creatori ai acestei superbe instituții, care activează cu demnitate, excelență și deschidere, sunt, în mare parte francofili, mulți dintre care francofoni.

Cu ocazia acestei frumoase ceremonii, țin să aduc omagiu unei reprezentante strălucite – dnei Ana Guțu, prim-vicerector al ULIM, căreia îi ofer Medalia Cavalerul Legiunii de Onoare în Grad de Cavaler, atribuit de Guvernul Francez, ca recompensa pentru angajamentele în favoarea limbii franceze și francofoniei”, declarară ambasadorul Pascal Vagogne.  

”Născută în localitatea Vulcănești, la sudul Moldovei și fără îndoială, datorită acestei origini meridionale, îmbinată cu latinitatea, a modelat o personalitate caldă, pasionantă și angajată în activități de importanță națională și internațională”, remarcă diplomatul.

Franceza, rusa, spaniola dna Ana Guțu le vorbește la fel de fluent ca româna, limba maternă a domniei sale, italiana, engleza și portugheza le cunoaște, de asemenea, foarte bine.

”Practicarea acestor limbi a făcut-o expertă în lexicologie, traductologie, terminologie, semiotică, hermeneutică și stilistică, păstrând un interes deosebit pentru franceză, exprimat în publicațiile domniei sale și transpus în relații strânse cu lumea universitară francofonă”, menționează ambasadorul Pascal Vagogne.

Excelența Sa a evocat și calitățile dnei Ana Guțu de conducător și politician. Astfel, Franța a decis acordarea medaliei Ordinul Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler, doamnei prim-vicerector al ULIM.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


09.11.2017