Facultatea de Litere ULIM a găzduit „Ringul poeților, ediția 2018”

La 22 noiembrie, la ULIM, a avut loc un atelier inedit de artă literară, dar și o competiție a scriitorilor, intitulată ”Ringul poeților”, eveniment organizat de Facultatea de Litere în cooperare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Fondul Culturii Scrise din Moldova.

Cu această ocazie, personalități literare din Republica Moldova, membri ai Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și ai Uniunii Scriitorilor din România, poeți, eseiști, traducători, studenți și profesori s-au întrunit pentru a savura din creațiile poetice ale invitaților: Lucreția Bârlădeanu, Vitalie Răileanu, Ivan Pilchin, Petre Popa.

În mesajul de deschidere, prof. univ. dr. hab. Elena Prus, prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale și conf. univ. dr. Carolina Dodu-Savca, decanul Facultății de Litere au  îndemnat studenții să acorde mai mult timp lecturii, care este o modalitate sigură de acumulare a cunoștințelor, de dezvoltare a inteligenței și de cultivare a inspirației.

Recitalul poeților a fost moderat de Nicolae Spătaru și Grigore Chiperi, membri ai Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și ai Uniunii Scriitorilor din România. În prima rundă, publicul a ascultat poezii din creațiile proprii ale oaspeților, iar în cea de-a doua rundă, studenții au interacționat cu poeții pe subiecte de largă rezonanță liric-filosofică și au identificat leitmotivele poetice din operele evocate. În acest context, poeții le-au sugerat tinerilor să dezvolte spiritul competitiv și să pună în valoare fiecare etapă a vieții.

În a treia rundă, de sinteză, publicul a votat pentru favoriții „Ringului poeților”, ediția 2018, apreciind înalt prestația și creațiile contemporanilor locali. Comisia de votare a fost constituită din studenții din anul I și II ai Facultății de Litere, ULIM. Prof. univ. dr. hab. Ion Manoli, șef Catedra Filologie Romanică ”Petru Roșca”, a transmis un mesaj de mulțumire pentru momentele poetice susținute de scriitori, menționând că poezia este o metaforă eternă.

„Poezia are forță, magie și contribuie la dezvoltarea multilaterală și interlingvistică a tinerei generații de traducători. Campioana Ringului poeților găzduit de Facultatea de Litere ULIM, ediția 2018, este Măria Sa Poezia, iar aplauzele noastre răsună pentru purtătorii fideli ai torței lirice - Lucreția Bârlădeanu, Vitalie Răileanu, Ivan Pilchin și Petre Popa” a punctat decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Carolina Dodu-Savca.

 

Serviciul de Presă, ULIM

 


22.11.2018