Tradiția unor prelegeri, la ULIM, ale unui fost profesor de la Columbia University și George Washington University

Dl. Karl William Viehe, fost profesor la faimoasele instituții academice americane - Columbia University și George Washington University, în prezent, consultant independent, a susținut, azi, la ULIM, o prelegere, organizată de Facultatea Științe Economice, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetări Economice al AȘM. Economia internațională și managementul de criză a fost subiectul central al lecției, cu referiri și la R. Moldova. Lecția s-a transformat într-o dezbatere dintre savantul american, studenții și profesorii ULIM, care s-au arătat entuziasmați de eveniment.

Oaspetele american a venit, la Chișinău, alături de alți experți din străinătate, la Conferința Internațională Creșterea economică în condițiile globalizării: modele de dezvoltare durabilă, organizată de Institutul Național de Cercetări Economice, pentru a face schimb de opinii pe probleme majore din domeniul politicilor economice, financiare şi sociale, identificând recomandări de depăşire a crizelor. Marea dezbatere a continuat, la ULIM, unde dl. Karl William Viehe susține, de câțiva ani, lecții studenților economiști și-i face o deosebită plăcere.

Președinția lui Trump și recentele evoluții economice din SUA

Profesorul a descris evoluțiile economice de ultimă oră din SUA, după preluarea mandatului de către noul președinte Donald Trump, în contextul transformărilor globale. În al doilea rând, s-a referit la daunele suportate în urma celor mai mari în istorie uragane, cu pierderi uriașe de miliarde de dolari, fapt ce va influența, de asemenea, mersul creșterii economice a SUA, dar și a economiei mondiale.

Oaspetele american a evidențiat marea problemă a R. Moldova – lipsa competitivității în fața țărilor dezvoltate ale UE și a adus cuvinte de laudă tineretului studios din R. Moldova, care necesită oportunități economice pentru a activa acasă.

Prelegerile deschid noi orizonturi de colaborare între cadrele profesorale ale ULIM cu dl. profesor Karl Vieche, care oferă consultanță în chestiuni științifice sau proiecte de cercetare, elaborate de profesorii noștri.

La ULIM, cadre didactice din țări dezvoltate pregătesc specialiștii de mâine ai RM

Irina Podoleanca, studentă în anul III, specializată în economie și turism: ”Profesorul american ne-a predat o lecție extrem de necesară pentru viitorii economiști. Noi, specialiștii de mâine, trebuie să cunoaștem politicile economice ale SUA, dar și ale altor mari puteri mondiale. Pe aceste modele, vom putea contribui pe viitor la dezvoltarea statului nostru. ULIM ne oferă condiții propice în această direcție, prin intermediul unor lecții, susținute de profesori din SUA, Germania, dar și mobilităților academice în unele țări ale UE și state asiatice.”

”Am rămas încântată să aflu, direct de la un expert american, despre deciziile președintelui Trump”

Xenia Găină, studentă în anul III: ”Sunt specializată în business și administrare. La ULIM, am rămas încântată să aud, azi, direct de la un profesor universitar din SUA, despre deciziile economice ale președintelui Trump, pe care îl admir. Domnia sa ne aduce o viziune mult mai bogată decât informațiile din mass-media. ULIM ne satisface într-o mare măsură necesitatea de-a interacționa cu profesori și experți din mediile academice ale unor țări dezvoltate.”

Dorin Gora, student în anul I: ”Sunt specializat în economia mondială și relațiile economice internaționale și sunt bucuros de acest bagaj informațional, acumulat la prelegerea dlui Karl William Viehe - despre situația economică reală din SUA, cu statistici de ultimă oră, pe care nu le găsim pe paginile noastre de internet. Ca viitor specialist, am nevoie de cunoștințe vaste și informații recente din domeniu. ULIM ne pe deplin această cerere. Recent, spre exemplu, am beneficiat de o lecție, predată de un expert din Japonia.”

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


09.10.2017