200 de ani de la naşterea primei Constituţii Spaniole

Regele şi reprezentanţii Guvernului au sărbătorit, la 19 martie, în Cadiz, un act omagial în onoarea bicentenarului Constituţiei din 1812, prima care a stabilit în Spania suveranitatea populară, diviziunea puterilor, libertatea de expresie şi de tipărire, devenind una din cele mai liberale constituţii ale vremii sale.

Cu acest prilej la 29 martie, la ULIM, s-a desfăşurat o lecţie publică, care face parte din lucrările Colocviului Internaţional "Interculturalitatea prin prisma lingvisticii, literaturii si traducerii". Moderatorul Fernando Moline Royo, lector de limbă spaniolă al Agenţiei de Cooperare Internaţională  din cadrul MAE al Spaniei, ULIM, a deschis sesiunea prin un discurs de salut, şi prin prezentarea oaspeţilor şi personalităţilor notorii.

În cadrul evenimentului şi-au prezentat discursurile, Domnul Jaroslaw Kurp –lector de limbă poloneză cu comunicarea „Cádiz 1812 y Varsovia 1791. Conexiones entre las primeras constituciones de España y Polonia”, care conţine informaţie generală despre adoptarea Constituţia Poloniei din 3 mai 1791, Hugo Jacobo Sanchez Rey, lector de limbă spaniolă al Agenţiei de Cooperare Internaţională  din cadrul MAE al Spaniei, Universitatea Ivan Franko (Ucraina), care a încercat să pună în valoare cele mai importante evenimente şi activităţi petrecute în Spania, prezentând imagini realizate de mari artişti ai Spaniei, Dna Helena Carretero Suarez, doctorandă Universidad de Oviedo (Spania) care a vorbit despre evoluţia liberalismului de la adoptarea Constituţiei până la etapa actuală, menţionând etapele de bază ale conceptului de liberalism, analizând procesul de contopire ale acestui concept cu principiile şi valorile general-europene.

La acest eveniment au participat studenţii care frecventează cursurile de limbă spaniolă la ULIM şi USM, şi studenţii de la Facultatea de Drept de la ULIM.


30.03.2012