Centrul de Cultură și Limbă Coreeană „Se Jong” la cea de a 5-a aniversare

Centrul de Cultură şi Limbă Coreeană „Se Jong” din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova celebrează anul acesta jubileul de 5 ani, dar și 21 de ani de la stabilirea relațiilor Moldo-Coreene. Sărbătoarea a fost marcată în seara de joi, 31 octombrie, la Filarmonica Naţională din capitală, printr-un program de popularizare a tradițiilor coreene.

Filoarmonica Națională, timp de câteva ore, a devenit o mică Coreea de Sud. Studenții Centrului „Se Jong” au deschis concertul în acorduri de muzică și dans K-pop, devenind cunoscută pe arena mondială, datorită câtărețului Psy. La eveniment a fost nelipsită și muzica instrumentală, interpretată de tinerii artiști atât din Republica Moldova cât și Coreea de Sud. Aceștia au încîntat publicul cu un recital de flaut și pian.

Participanții la festivitate au fost salutați de către Ambasadorul Coreei de Sud cu sediul la Kiev, Exceleța Sa Kim Eun Joong. Dumnealui a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia aniversării a celor 5 ani de activitate a Centrului de Cultură şi Limbă Coreeană „Relațiile dintre Coreea de Sud și Republica Moldova se intensifică din ambele părți. Mă bucur mult că acest Centru de Cultură și Limbă adună mulți prieteni, iar o dată cu numirea Consulului Onorific în Moldova, sperăm ca legăturile economice și socio-culturale să devină mai strînse.” a declarat Ambasadorul Coreei de Sud, Kim Eun Joong.

Vicepreședintele Parlamentului, Oleg Bodrug, prezent la aniversare a spus că Republica Coreea ar putea deveni un veritabil exemplu de edificare a statului de drept, de modernizare a societății și a economiei. „Putem învăța multe din experiența coreeană în demolarea fenomenului corupției, în edificarea unui sistem de servicii publice accesibile și comode.” a mai adăugat acesta.

Domnul Nicolae Țâu, Vicerector pentru Cooperare Internațională ULIM, a declarat că Republica Coreea a combinat armonios dezvoltarea educației și a tehnologiilor avansate.

În aceeași ordine de idei Centrul de Cultură și Limbă Coreeană a prezentat publicului reușitele pe care le-a înregistrat pe parcursul acestor 5 ani.

„Ne bucură faptul că an de an Centrul de Cultură și Limbă Coreeană „Se Jong” adună tot mai multe persoane care sunt interesate de cultura și limba coreeană, că reușim să aducem noi informații din domeniul IT și domeniul educațional, că participăm nemijlocit la instruirea specialiștilor din aceste domenii” a declarat directorul CCLC „Se Jong” Han Ho Jin.

Aniversarea a fost nelipsită de tradiționalul dans sud-coreean, dansul evantaielor. Care cucerește prin armonia mișcărilor de grup și prin frumusețea culorilor vii a costumelor și a evantaielor.

Sarbatoarea a fost încheiată de o demontrație de Taekwondo a Maestrul Kim Sung Mun, venit din Coreea de Sud și a discipolilor acestuia de la Clubul de taekwondo „Calea Fericirii”. Ei au reușit să aducă în secenă cele mai spectaculoase numere de taekwondo, care a lăsat publicul uimit de  măiestria de care tinerii dau dovadă.

Evenimentul a avut loc în cadrul saptămânii moldo-coreene, care a întrunit Forumul ICT, lecții publice în domeniul IT cu reprezentații MITC, ULIM, Compania Drupal, Compania Core și Compania Accent. De asemnea au avut loc seminare publice în domeniul educațional cu profesorii de la KEFA (reprezentați ai Guvernului Mest) și profesorul Lee Hee Chun de la Universitatea Gimchon, Coreea de Sud, pe lîngă acestea a avut loc seminarul APIT ce vizează domeniul turismului. În cadrul săptămânii moldo-coreene s-au organizat lecții de autoapărare cu maestrul Kim Sung Mun și elevii săi.


07.11.2013