Delegaţia Fundaţiei Hanns Seidel în vizită la ULIM

Joi, 28 februarie 2013, cu o vizită oficială la ULIM s-au aflat reprezentanţii Fundaţiei germano-poloneze „Hanns Seidel” (HSS). În cadrul vizitei, delegaţia a avut o întrevedere protocolară cu dl. Nicolae ŢÂU, Vicerector pentru Cooperare Internaţională ULIM, după care au prezentat o prelegere publică pentru studenţii de la ULIM.

Delegaţia a fost compusă din Prof. Dr. Eckart D. STRATENSCHULTE, Dna Dr. Weronika PRIESMEYER-TKOCZ de la Academia de Studii Europene din Berlin, Dna Magdalena KARPIŃSKA, jurnalist, canalul TVP 2 Polonia, Dr. Klaus FIESINGER, Şeful Secţiei Cooperare cu Europa Centrală, de Sud-Est, Caucaz şi Asia Centrală al Fundaţiei, şi Dna Violeta AVRAM-ŞANDRU, coordonator de program al Fundaţiei HSS în Republica Moldova. Această delegaţie se afla la Chişinău  în cadrul unei vizite de studiu din cadrul Proiectului „Europa în valiză“.

Este de menţionat faptul că HSS este o fundaţie independentă politic. Obiectivul acesteia constă în a analiza conexiunile politice, de a prelucra bazele ştiinţifice ale acţiunilor politice şi de a aduce la un loc experţi, multiplicatori şi factori de decizie. Pe lângă aceasta, fundaţia stimulează, prin intermediul institutului ei creat în acest scop, promovarea studenţilor dotaţi din Germania şi din străinătate. HSS se angajează în întreaga lume pentru o bună guvernare, pentru democraţie, pace, pentru un stat de drept şi o dezvoltare durabilă. În Republica Moldova, HSS este activă încă din 2003 şi colaborează strâns cu Ministerul Afacerilor Interne, Academia „Ștefan cel Mare”, Serviciul Pază și Protecție de Stat etc.

Primul care a luat cuvântul a fost Prof. Dr. Eckart D. STRATENSCHULTE. Dumnealui a vorbit despre situaţia Uniunii Europeană de azi, care se află  între criză şi noi orientări. În acest sens au fost analizate noile direcţii de dezvoltare ale acesteia, şi acţiunile sale ulterioare şi de asemenea procesele de transformare a uniunii care vor urma. Dl. STRATENSCHULTE a adus mai multe exemple despre cum funcţionează Uniunii Europeană. Dumnealui a explicat că UE este ca o familie mare, în cadrul căreia fiecare membru depinde unul de altul, şi poartă răspundere de acţiunile fiecăruia în parte. Pentru a convieţui fericit, fiecare trebuie să respecte reguli, iar dacă un membru a întâmpinat dificultăţi, atunci  este de datoria fiecăruia să-i dea o mână de ajutor. Astfel a procedat şi UE în privinţa Greciei şi altor state, aflate în situaţii dificile.

În cadrul prelegerii a fost pusă în discuţie şi aderarea ulterioară a Republicii Moldova la UE. Specialiştii în domeniu au  menţionat că Moldova reprezintă un interes major pentru Uniunea Europeană, şi că UE are uşile deschise pentru Moldova, dar situaţia politică instabilă din ţară reprezintă un obstacol major în acest sens. Specialiştii au accentuat faptul, că societate civilă, este un factor important de luare a deciziilor într-un stat democrat. Activitatea politică a fiecărui cetăţean nu constă doar în faptul de a merge la vot, dar şi de a participa sau a forma organizaţii nonguvernamentale, pentru a face conducerea ţării să acţioneze în folosul întregii populaţii.

În final, delegaţia a adus la cunoştinţa celor prezenţi adresa site-ului de internet al fundaţiei, la care aceştia pot apela pentru a afla mai multe detalii despre proiectul „Europa în valiză” şi activităţile acestuia.

Prelegerea publică s-a desfăşurat în Sala Mediatecii ULIM, cu începere de la ora 09:30, şi a durat aproximativ două ore. Moderator al evenimentului a fost Dl. Nicolae ŢÂU, Vice-rector pentru Cooperare Internaţională ULIM. Evenimentul a fost organizat de către Reprezentanţa Fundaţiei Hanns Seidel în Republica Moldova în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM.


01.03.2013