Festivalul Primăverii, serbat în plină iarnă la ULIM

La 5 februarie 2014, ora 17:30, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova a serbat Festivalul Primăverii în incinta restaurantului Versailles.

 La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Dl. Tong Mingtao împreună cu soţia, primul secretar al Ambasadei, Dl. Li Fei, al doilea secretar, Dna Yu Zhengrong, Consulul, Dl. Wang Jikun, Consilierul din cadrul Departamentului Economic şi Comercial al Ambasadei Chinei în Moldova, Dl. Xu Tongkai împreună cu soţia şi Secretarul Departamentului, Dl. Zhang Bingtao; Viceministrul Culturii Republicii Moldova, Dl. Gheorghe Postică, Vicerectorii ULIM, Dl. Nicolae Ţâu şi Dna Viorelia Moldovan-Batrînac împreună cu lectori şi studenţi de la ULIM, reprezentanți din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO, precum şi alţi onoraţi oaspeţi.

Festivalul a început cu o prezentare Power Point, în care organizatorii au reflectat  activităţile culturale desfăşurate de Institutul Confucius de la ULIM - concursul de proficienţă a limbii chineze ”Podişorul Chinezesc”, programul intercultural Şcoala de Vară, Conferinţa Internaţională a Institutului Confucius, momente de importanţă majoră, care au constituit succesele Institutului Confucius din anul 2013. Mai apoi a urmat dansul tradiţional chinezesc. Sărbătoarea a continuat cu evoluţia micuţilor din cadrul Centrului ”ARTICO”, cu care colaborează fructuos Institutul Confucius – aceştia au venit cu un buchet de cântece şi dansuri, care au încins atmosfera.

Evenimentul a continuat cu câteva discursuri emoţionante. Directorul din partea Chinei al Institutului Confucius din cadrul ULIM, Dna Ma Linjuan,  a urat bun venit onoraţilor oaspeţi la celebrarea Festivalului Primăverii şi a exprimat sincere mulţumiri Ambasadorului Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Dl. Tong Mingtao pentru sprijinul acordat pe parcursul anului 2013, precum şi Rectorului ULIM, Dlui Academician Andrei Galben pentru eforturile depuse în vederea promovării Institutului Confucius şi pentru colaborarea fructuoasă cu Universitatea Pedagogică Nord-Vest din China. La rândul său, Excelenţa Sa, Dl. Tong Mingtao a ţinut un discurs în care a apreciat realizările Institutului Confucius în anul 2013 şi a felicitat Institutul Confucius din cadrul ULIM pentru obţinerea Premiului de Excelenţă împreună cu alte 28 din cele 440 Institute Confucius din întreaga lume in anul 2013. Ambasadorul chinez şi-a exprimat speranţa ca rezultatele frumoase obţinute de Institutul Confucius din cadrul ULIM anul trecut vor fi amplificate în anul 2014, în scopul propagării şi  înţelegerii mai bune a limbii şi culturii chineze, dar şi a cunoaşterii reciproce. În context, Directorul din partea Moldovei al Institutului Confucius din cadrul ULIM, Vicerectorul Nicolae Ţâu, a amintit celor prezenţi că relaţiile diplomatice dintre R. Moldova şi China sunt trainice şi că la stabilirea şi menţinerea lor a contribuit şi Domnia sa, începînd cu anul 1992 şi până în prezent. Dl Nicolae Ţâu a menţionat, de asemenea, că se simte onorat să îndeplinească funcţia de director din partea Moldovei al Institutului Confucius şi consideră acest proiect ca fiind de o importanţă majoră în realizarea schimbului cultural între Moldova şi China. Vicerectorul ULIM a exprimat sincere mulţumiri Excelenţei Sale, Dl. Tong Mingtao pentru sprijinul acordat Institutului Confucius în activitatea sa.

Festivalul Primăverii a continuat cu un un program de cântece şi dansuri din tezaurul cultural chinez, între care emoţionantele piese ”Dansul Evantaiului”, ”Dansul Minoritîţii Naţionale Dai”, ”Dansul Păunului”, cântecul tradiţional chinez ”Pe acel tărâm îndepărtat”, precum, şi arte marţiale şi alte momente extraordinare. La finele programului. organizatorii au oferit premii participanţilor la programul artistic, în funcţie de notele acordate de către oaspeţi.

Postul de Televiziunea Jurnal TV a realizat un reportaj în direct de la acest eveniment, pe care îl puteţi viziona la adresa: http://www.jurnaltv.md/ro/news/veranda-partea-iii-7967908/#veranda-partea-ii-8025563  

Serviciul de presă al ULIM


07.02.2014