Lecţie publică susţinută de către eseistul şi filologul român Adrian Papahagi

Filologul şi eseistul român, Adrian Papahagi a ţinut joi, 13 septembrie o lecţie publică la ULIM, cu genericul “HEURS ET MALHEURS DE L'EUROPE À L'HEURE DE LA MONDIALISATION” (Şansele şi neşansele Europei în contextul globalizării).

Evenimentul a fost organizat de Agenţia Universitară a Francofoniei  (AUF), în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, în cadrul Programului de Studii Avansate „Alexandru S. Sturdza”. În prelegerea sa, dr. Adrian Papahagi, care, totodată este specialist în anglistică medievală şi poliglot, a abordat momentele cruciale ale construcţiei europene care au fost în beneficiul acesteia (creştinismul, imperiile, invenţiile, valorile) sau în detrimentul ei (pierderea sensului istoriei, pierderea sufletului, degradarea condiţiei umane, relativismul, scepticismul, ruperea rădăcinilor, superficialitatea).

În acelaşi timp, filologul şi eseistul român s-a referit la deficienţele canonului occidental, la pierderea sensului major al culturii occidentale şi la maladiile contemporaneităţii precum materialismul, progresismul, raţionalismul, scientismul, individualismul sau contractualismul. La finalul lecţiei, dr. Adrian Papahagi a ţinut să menţioneze cât de necesară este reîntoarcerea la identitatea noastră, la cărţile importante ale arealului european, insistând asupra interpretării istoriei europene ca naraţiune comună.

 La prelegere au asistat studenţii de la Facultăţile Litere şi cei de la Istorie şi Relaţii Internaţionale. Lecţia publică s-a desfăşurat în Sala de lectură nr.3, fiind monitorizată de Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM şi Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale. 


20.09.2012