Ministrul de Externe al României, Dl. Titus CORLĂȚEAN în vizită la ULIM

Domnul Titus CORLĂȚEAN, Ministru de Externe al României a efectuat marți, 19 noiembrie, curent o vizită oficială la ULIM. În cadrul acesteia, înaltul demnitar a prezentat o prelegere publică pentru audiența prezenta, intitulată: ”Integrarea Europeană a Republicii Moldova-proces ireversibil”.

Evenimentul a demarat cu ceremonia de inaugurare a Aulei România (sala 245, etajul II, bloc III) în cadrul ULIM. România a completat lista țărilor cu care ULIM are relații fructuoase de colaborare, în rezultattul cărora, statele au deschis săli speciale pentru a familiariza comunitatea academică de la ULIM cu cultura și obiceiurile sale naționale. Aceasta sală, poate fi folosită și pentru desfășurarea evenimentelor cu caracter cultural s-au științific organizate în cooperare.

După tradiţionala tăiere a panglicii, dl. Ministru a fost salutat de către dl. Andrei GALBEN, Rector ULIM. În discursul Său, dl. Galben a vorbit despre relațiile bilaterale dintre Instituția pe care o reprezintă și Ambasada României la Chișinău, menționând că acestea se bucură de o dezvoltare continuă, fiind interprinse tot mai multe activități organizate în comun.

În continuare, cuvântul  i-a fost oferit oficialului român, care și-a început discursul prin menționarea că are o deosebită placere de a discuta cu tânăra generație, deoarece este profesor la o universitate din București.

”În curînd, la Vilnus, în cadrul celui de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic, va avea loc un moment istoric pentru R.Moldova” a menționat Şeful diplomaţiei de la București. Acesta reprezintă rezultatul dorinței poporului moldav de a adera la UE, exprimat în nenumărate rânduri prin demonstrații și meetinguri.

Republica Moldova este considerat cel mai important stat partener al Europei, care a înregistrat o dezvoltare înaltă în vederea promovării valorilor democratice, și care a efectuat reforme semnificative de îmbunătățire a mecanismului de funcționare a puterii de stat. Acest fapt este înalt apreciat de UE, a menționat  ministrul român de Externe.

Rapoartele autorităților europene arată că Moldova îndeplinește toate cerințele pentru ca acordul de asociere la Uniunea Europeana și Acordul de Liber Schimb să fie parafat la Vilnus.

În ceea ce privește poziția României față de aderarea R. Moldova la UE, înaltul demnitar român a afirmat că sunt interprinse toate măsurile posibile ca începând cu anul viitor, regimul de vize să fie liberalizat, iar cetățenii moldoveni să circule liber în spațiul european.

”Procesul de integrare nu este unul ușor, acesta implică multă muncă, dar care în final este răscumpărat” a subliniat în discursul său dl. Ministru.

Pentru finalizarea cu succes a procesului de integrare a R.Moldova este importantă existența în permanență a unei guvernări pro-europene. Chiar și după noile alegeri, direcția principală de orientare trebuie să râmie cea europenă.

Oficialul român a enunțat de asemenea și câțiva factori importanți în vederea aderării la familia europeană: stabilitatea politică în țară este primordială. Educarea tinerii generații într-un spirit european este la fel foarte importantă.

În final, a urmat sesiunea de întrebări-răspunsuri, în cadrul căreia studenții și profesorii de la ULIM au avut ocazia să adreseze întrebări în ceea ce privește perspectiavele de viitor ale Republicii Moldova.

Aula României este cea dea 33 sala inaugurată la ULIM. Aceasta a completat galeria internațională a statelor din întreaga lume, care au inaugurat Sali speciale în cadrul instituției.   


20.11.2013