„Sportul şi Diplomaţia”, reflectate într-un discurs la ULIM, de către ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, domnul Keith SHANNON

Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, domnul Keith SHANNON s-a aflat într-o vizită oficială la ULIM marţi, 27 noiembrie 2012, ora 11:00. În cadrul întâlnirii, Excelenţa Sa a avut o întrevedere protocolară cu rectorul ULIM, domnul Andrei GALBEN, după care a ţinut pentru studenţi şi profesori o lecţie publică cu genericul: „Sport and Diplomacy” (Sportul şi Diplomaţia).

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Mică a Senatului, aud.212, etajul 2 din cadrul ULIM, începând cu ora 11:00 şi a fost organizat de către Ambasada Marii Britanii la Chişinău, în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM. Domnul ambasador, Keith SHANNON  a ales să ţină discursul cu tematica „Sportul şi Diplomaţia” în contextul petrecerii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012. La începutul lecţiei publice, Excelenţa Sa a făcut cunoştinţă publicului larg cu activitatea pe care o desfăşoară Ambasada Marii Britanii în Republica, printre care cele mai importantante fiind activitatea diplomatică de la Tiraspol sau multiplele proiecte sportive iniţiate.  Domnul ambasador a explicat că prin intermediul competiţiilor şi a activităţilor interactive, ambasada îşi propune să dezvolte abilităţi ca respect reciproc, egalitate, perseverenţă sau corectitudine,  în special în rândul tinerilor moldoveni, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi. În acest sens, domnul Keith SHANNON  a remarcat proiectul din septembrie curent „Abilitate NU Dizabilitate”,  condus de către antrenorul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, domnul Ion CARAS, la care a participat şi Echipa Naţională de fotbal a Angliei.

Ulterior, ambasadorul Marii Britanii a trecut în revistă rezultatele spectaculoase ale Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012, la care a participat şi Moldova. Domnul Keith SHANNON a prezentat evenimentul ca o carte de vizită a ţării pe care o reprezintă. „Sportul este cea mai importantă componentă, inclusiv a economiei Marii Britanii. În perioada Jocurilor Olimpice, oameni din toate colţurile lumii vin să  asiste atât la manifestările legate de eveniment, dar în acelaşi timp au ocazia să viziteze Marea Britanie. Astfel, se dezvoltă turismul, infrastructura, iar economia ţării are doar de câştigat ”, a explicat studenţilor de la ULIM, domnul Keith SHANNON. Totodată, ambasadorul a menţionat şi alte domenii deja celebre şi recunoscute în toată lumea, precum muzica, tradiţiile, inovaţiile, antreprenoriatul sau ştiinţa Marii Britanii. În context, Excelenţa Sa a remarcat creşterea în ultima perioadă a numărului de studenţi moldoveni, care aplică la Universităţile de prestigiu din Marea Britanie, spunând că tinerii noştri posedă un înalt nivel intelectual, mai ales în cunoaşterii limbilor, cum ar fi engleza, rusa, chineza, franceza, etc.

 La finalul lecţiei publice, domnul Keith SHANNON a prezentat studenţilor câteva spoturi video, atât de la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012, cât şi de la manifestările sportive din Moldova, care au fost organizate de către Ambasada Marii Britanii la Chişinău. Referindu-se la obiectivele de viitor, Excelenţa Sa a declarat că Ambasada va continua activitatea în aceleaşi direcţii, dar va coordona iniţierea şi implementarea noilor idei şi proiecte, întrucât acestea sunt eficiente în dezvoltarea caracterelor şi relaţiilor interpersonale, ceea ce potrivit ambasadorului, reprezintă unul din cei mai importanţi factori pentru consolidarea unui stat prosper, aşa ca Republica Moldova.

 Domnul ambasador, Keith SHANNON a fost însoţit la ULIM de către consultantul dumnealui, domnul Boris CIOBANU, iar vicerectorul pentru Cooperare Internaţională ULIM, domnul Nicolae ŢÂU a moderat evenimentul. La lecţia publică au participat studenţi de la Facultăţile Economie, Litere, Istorie şi Relaţii Internaţionale.


28.11.2012