Studenții de la ULIM au încercat să descopere ,,Misterul apartheidului’’

Joi, 20 februarie, 2014 în incinta ULIM a avut loc prelegerea publciă: ,,Misterul apartheidului’’ ținută de către dl. Shuiaib Chalken, Raportorul special al ONU privind persoanele cu dezabilități. Lecția a fost urmată de un seminar pe tema ”Drumul spre reconciliere’’ pentru un grup mai restrâns de participanți.

Această întâlnire a dat posibilitate celor prezenți să cunoască istoria tristă a sistemului de segregare socială, politică și rasială a populații de culoare din Africa de Sud dar și depășirea acesteia odată cu venirea la putere a lui  Nelson Mandela, primul președinte de culoare.

Audiența a fost salutată călduros de către Dl. Nicolae ȚÂU, Vice-rector pentru Cooperare Internațională (ULIM), după care cuvântul i-a fost oferit doamnei Viorica  Țîcu, lector superior, Facultatea Istorie şi Relaţii Internaţionale, ULIM. Dna Țîcu a prezentat invitatul de onoare publicului,  apoi a continuat cu o introducere succinta a  personalității lui Nelson Mandela, afirmând că problema drepturilor omului reprezintă o problemă dureroasă și pentru societatea  din Republica Moldova.

În continuare, invitatul de onoare a început să relateze celor prezenţi unele dintre misterele apartheidului. Sistemul de segregare rasială a luat început în 1652, atunci când coloniștii olandezi  sosesc pe teritoriul Africii de Sud și transformă o parte din băștinașii acesteia în sclavi. Africanii sunt impuși să îndeplinească munci grele și periculoase în condiții jalnice de supraviețuire.  Colonizarea europeană ia amploare o dată cu sosirea   britanicilor, acesta a dus la conflictele pentru teritoriu între colonizatori. Cu toate că coloniștii britanici abolesc sclavia și oferă autonomie limitată Africii de Sud, se adoptată legi prin care populația de culoare a devenit foarte limitată în drepturi și  discriminați în comparație cu  cei albi. Africanii sunt concediați de la locurile de muncă, li se interzice să-și facă studiile și sunt amenajate locuri publice separate pentru cei de culoare și pentru  cei albi, prin urmare, ei devenind izolați și chiar deprivaţi de dreptul de cetățean în propria lor țară. Toate acestea au  dus la răscoale și la creșterea mișcării de rezistență a poporului care într-un final, se scindează cu obținerea independenții, crearea unui guvern și alegerea ca președinte a lui Nelson Mandela.

Este de menționat faptul, că istorisirile D-lui Shuiaib Chalken  au stârnit emoții profunde  printre cei  prezenți, dumnealui a redat cu o expresivitatea  aparte durerea și suferință de care a avut parte poporul său, mail ales, că el însăși  a trăit aceste nenorociri și astăzi le povestește și copiilor săi despre acele vremuri cumplite.

În cadrul seminarului: ,,Drumul spre reconciliere’’ s-a pus în discuție funcțiile și activitatea Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere din Africa de Sud, care între timp a devenit un model pentru depășirea conflictelor la nivel mondial. Dl. Shuaib Chalklen a explicat că această comisie reprezintă un organ de justiție asemănătoare cu o instanță de judecată deschisă, însă fără a-și asuma responsabilitatea  emiterii hotărârilor. Comisia este împuternicită să audieze autorii crimei și victimele fostului sistem, într-un dialog deschis și să creeze o apropiere emoțională. Prin acesta, africanii sunt încurajați să-și accepte trecutul care nu mai poate fi schimbat și să meargă mai departe.

Atât studenți, profesori dar și alte persoane din afara universități interesați de subiect  au adresat  întrebări, au discutat cu invitatul și chiar au făcut o paralelă cu situația din Republica Moldova  referindu-se la diversitatea etnică de aici și problema respectării  drepturilor acestora.

La finalul evenimentului, Dna Valentina Ciumacenco, Director al Centrului pentru Cooperare Internaţională (ULIM), a venit cu un mesaj de multumire adresat Ambasadei Britanice la Chişinău pentru această iniţiativă de a organiza un asemenea ciclu de lecţii publice, cu genericul "Knowledge is Great", lansat in decembrie 2013, care au drept scop de a spori  gradul de conștientizare a oamenilor despre faptul cum conflictele pot afecta viaţa, sănătatea oamenilor, comunitatea în care trăiesc, prin prisma  multiplelor exemple oduse de specialisti in materie binecunoscuţi. 

Evenimentul a fost organizat de către Ambasada Britanică  la Chișinău în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internațională,  ULIM.

Reamintim, că aceasta este cea de-a doua prelegere care face parte din seria lecțiilor organizate de către Ambasada Britanică la Chișinău sub genericul ”Knowledge is great”, următoarea fiind planificată pentru  luna martie.  Gasiţi AICI mai multă informaţie în acest sens.

Vezi AICI Interviul realizat cu raportorul Special ONU privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, Shuaib Chalklen


21.02.2014