Studenţii de la ULIM spun, Stop violenţei!

Ziua Internaţională a non-violenţei sărbătorită în întreaga lume pe 2 octombrie, marchează 143 de ani la nașterea unuia dintre cei mai importanţi lideri doctrinari, Mahatma Gandhi. Acesta afirma că "Non-violenţa este cea mai mare forţă la dispoziţia omenirii."

De Ziua Internațională a Non-violenței, un grup de aproximativ 70 studenții de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, profesori și specialiști în domeniu, au participat la o masă rotundă cu tema: „Violența în familie – o crimă, care nu poate fi tolerată.”

Așa precum a subliniat la început  Petru Iarmaliuc, student anul IV la drept și Președinte al Senatului Studențesc ULIM, fericirea este armonia dintre ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci, citându-l pe Gandhi.  Violența în familie este poate cea mai dură, dureroasă și periculoasă violență.

 Prezentă la eveniment, Svetlana Rusnac, Dr. conf. Universitar și psiholog, a menționat că în condiția violenței în familie, victima  sunt toți membrii.  După cum se spune, victima în familie în 50 % din cazuri este soția, în alte 50 % este soțul și în toate cele 100 % sunt copii. Această violență are un efect asemeni bulgărului de zăpadă, în care destinul copiilor este schimbat de comportamentul părinților. Trist este că, de cele mai dese ori apelează la violență cei care au fost supuși violenței în trecut, în familiile lor. Un semnal de alarmă este și faptul că în ultimii ani crește numărul de declarații, de cereri ce semnalează violența în familie.

Oaspetele la masa rotundă, Ludmila Zmuncilă de la Advocasy Project-Coordonator a vorbit despre problemele cu care se confruntă victimele violenței, lipsa centrelor de reabilitare, legile care sunt bune, dar la capitolul cărora stăm  mai rău cu implementarea.

Psihologul Oxana Șevcenco a venit cu exemple reale de violență în familie din Republica Moldova. Cazuri care par a fi străine pentru statul nostru, dar care au loc și ele se tolerează. Psihologul a menționat  că tineri sunt cei care au dreptul la decizie, ei sunt creatorii propriului destin fără violență. Toți invitații s-au expus pe baza temei, exprimându-se cum ar putea diminuată violența în întreaga societate și în familie. Studenții de asemene, au venit cu prezentări despre istoricul violenței, tipurile, consecințele și altele. Aceasta a fost o primă acțiune din acest an în care s-a încercat o schimbare de atitudine, gândire și acțiune privind violența printre rândurile tinerilor. Mai multe acțiuni și manifestări urmează să fie organizate   de către Senatul Studențesc ULIM pe parcursul a 16 zile în luna decembrie. Violența nu poate să dispară, ea poate fi diminuată prin propriile acțiuni și atitudini. Un lucru este cert, cei 70 de tineri participanți la masa rotundă vor fi printre cei care nu vor tolera violența nici în familie și nici în societate. 

Cristina Bruma, studenta la Jurnalism, anul II J


01.11.2012