Vizita Prim-viceministrului Afacerilor Externe al Republicii Cehe la ULIM

Ziua de 18 noiembrie, 2013, a fost marcată de un eveniment important şi anume vizita la ULIM a domnului Jiří SCHNEIDER - Prim-viceministru al Afacerilor Externe, Secretarul de Stat pentru Afaceri al Republicii Cehe. Evenimentul a demarat cu întâlnirea protocolară a înaltului demnitar cu conducerea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

Ulterior, domnul SCHNEIDER a prezentat o prelegere publică pentru comunitatea academică a universităţii.

”Voi sunteţi viitorul Moldovei” cu acest mesaj s-a adresat dl. SCHNEIDER, studenţilor de la ULIM. Totodată, oaspetele onorific a ţinut să accentueze cât de importantă este educaţia în viaţa fiecărei persoane. ”Generaţia dumneavoastră trebuie să celebreze posibilitatea de a-şi face studiile într-un mod liber” a menţionat oficialul ceh.

O societate nu poate exista şi funcţiona corect dacă nu are tineri specialişti cu spirit critic. Pentru ca un stat să fie considerat democratic, trebuie să existe dezbateri publice. Doar în aşa mod, cetăţenii statului pot asigura un viitor prosper întregii naţiuni, dar şi pentru fiecare în parte, a mai menţionat oficialul ceh.

”Uniunea Europeană este un proiect care creează legi comune, dar şi modalităţi egale de  implementare a acestora, în tot spaţiul european” a afirmat dl. SCHNEIDER.

La final, înaltul demnitar a îndrumat studenţii prezenţi, să folosească anii de studenţie pentru a obţine cunoştinţele necesare întru obţinerea unui progres cât mai mare în crearea unui stat de drept. Universitatea este locul unde poţi vedea cel mai bine cum funcţionează democraţia; anume aici poţi verifica dacă legea în stat funcţionează cum trebuie.

În acelaşi sens, studenţii au fost îndemnaţi să creeze dezbateri publice, să discute şi să încerce să soluţioneze problemele cu care se confruntă zi de zi şi să fie implicaţi civic. ”Aveţi dreptul să vă revoltaţi dacă vedeţi că nu există justiţie, şi dacă vedeţi că legile în stat nu sunt respectate”, a afirmat prim-viceministrul de externe al Cehiei.

În continuare, a urmat sesiunea de întrebări-răspunsuri, la care studenţii au participat activ, astfel încât a fost creat un dialog cu înaltul demnitar.


19.11.2013