Al doilea Congres al Asociației Naționale a Experților și Asistenților Sociali din Moldova a fost desfășurat în ULIM

Sâmbătă, 27 octombrie curent, în incinta ULIM s-a desfășurat al doilea Congres al Asociației Naționale a Experților și Asistenților Sociali din Moldova cu genericul ”Solidaritate profesională întru bunăstare socială”, organizat de către Project Casa Mare, Asociația Națională a Experților și Asistenților Sociali din Moldova, York College în parteneriat cu Catedra Asistență Socială și Sociologie ”Nicolae Sali”, ULIM.

În cadrul evenimentului a fost prezentat raportul de activitate al ANEASM și examinate posibilitățile de promovare și extindere a asociației, obiectivele și proiectele ce urmează a fi implementate. De asemenea, membrii ANEASM au ales prin vot unanim Consiliul de Administrare, Cenzorul și Președintele asociației.

La ceremonia de deschidere, mesaje de încurajare și de încredere au transmis: Vadim Țărnă, președintele ANEASM; Vadim Moldovanu, directorul A. O. ”Proiectul Casa Mare” și Svetlana Haraz, Catedra Asistență Socială și Sociologie ”Nicolae Sali”, care au menționat, totodată,  despre activitățile specifice asistenței sociale și despre statutul acesteia în societate. ”Activitatea ANEASM este importantă atât pentru asistenții sociali, cât și pentru întreaga țară. Această profesie necesită studii mai aprofundate din partea membrilor asociației, pentru a corespunde standardelor profesionale și pentru a îmbunătăți serviciile noastre. Este determinant în consolidarea statutului asistentului social să fie instruit pentru a acționa și gândi ca un expert social ”, a subliniat Vadim Moldovanu. În alocuțiunea sa, Svetlana Haraz a afirmat că rolul asistenților sociali într-o comunitate este de a interveni cu strategii eficiente întru asigurarea bunăstării comunității, societății: ”Asistenții sociali sunt cei care asigură mobilizarea comunității, a potențialului la nivel local pentru realizarea schimbărilor pozitive. Doar printr-un efort conjugat, prin inițiative și capacitare a profesioniștilor, asistența socială în Republica Moldova va atinge un alt nivel, cel care va corespunde standardelor internaționale. Asociația este un organsim care oferă asistenților sociali oportunitatea de a fi deschiși unor noi viziuni și perspective.”

”Asociația Națională a Experților și Asistenților Sociali din Moldova a fost înregistrată la data de 28 iulie 2016, având acum 151 de membri. Misiunea ANEASM este de a dezvolta nivelul de profesionalizare, educare și legiferare a asistenței sociale, promovarea justiției sociale și a bunăstării generale prin intermediul solidarității în rândurile asistenților sociali și cooperării internaționale”, a menționat Vadim Țărnă, președintele ANEASM.

La finalul evenimentului participanții au vizionat în premieră filmul ”Zeița de Cărbuna: Renașterea Moldovei”, documentar despre satul Cărbuna.

 

Serviciul de Presă, ULIM


27.10.2018