Aliona Fornea, consilier politic în Comitetul Regiunilor din Bruxelles, a absolvit ULIM-ul

Aliona Fornea este una dintre primele absolvente ale ULIM, din cadrul promoției din anul 2000 a Facultății de Litere. Opțiunea pentru ULIM a tinerei se baza pe certitudinea de integrare ulterioară reușită într-un mediu profesional internațional. ”Cei cinci ani de facultate mi-au permis nu doar să mă familiarizez cu metodologii academice inovative, ci să beneficiez de o mediatecă universitară modernă, de posibilitatea de aplicare în practică a cunoștințelor de interpret și traducător, având acces la tv, în general, la media franceză și engleză în direct, oportunitatea de a practica limbile studiate, pe lângă delegațiile străine în vizită la ULIM”, menționează Aliona Fornea.

”ULIM-ul reprezintă o platformă de lansare spre o multitudine de orientări profesionale”

Pentru condițiile excelente de studii, dar și pentru buna pregătire, absolventa mulțumește corpului didactic al ULIM: ”Aș vrea să-i mulțumesc încă o dată pentru modul în care reușește să stimuleze potențialul viitorilor profesioniști pe piața muncii naționale sau de peste hotare.”

În afara caracterului ambițios al acestei universități, pentru Aliona Fornea ULIM-ul reprezintă o platformă de lansare spre o multitudine de orientări profesionale. În cazul ei, după o stagiere la Ministerul Afacerilor Externe (Secția europeană), a obținut DALF-ul de la Alianța Franceza (diplomele oficiale ale Ministerului Educaţiei din Franţa  de validare a unui nivel de competenţă, ce corespunde Cadrului Comun de Referinţă pentru Limbile Străine al Consiliului Europei). Totodată, a participat activ la evenimentele Agenției Universitare a Francofoniei, Aliona Fornea și, ulterior, la ULIM, a contribuit la lansarea Centrului Cooperare Internațională.

Parlamentul European, un punct cheie la început de carieră

”Aceste oportunități mi-au permis să acumulez experiență și să cunosc cercuri noi profesionale, care m-au inspirat și încurajat pentru studii în străinătate. Astfel, în anii 2001-2002, am urmat studiile în Nisa (Franța), la Institutul European de Studii Internaționale, care mi-a permis colaborarea cu unele instituții europene, în perioada redactării tezei de sfârșit de an.

După care, am obținut o stagiere la Parlamentul European, la Bruxelles, în cabinetul deputatului european socialist Jean-Maurice Dehousse (fostul primar al orasului Liège, Belgia).

Dezbaterile la nivelul UE, negocierile între grupurile politice, compromisurile delegațiilor naționale, factorul uman și cel social într-un astfel de mediu ne face sa trăim din interior un proces, care evoluiază repid și unde deciziile vizează generații noi de europeni, dintre care, sperăm, în curând să fie și R. Moldova”, observă Aliona Fornea.   

Experiența succesului, visat din studenție,  în inima UE

După activitatea în Parlamentul European, a avut o stagiere în Comitetul Regiunilor (CoR), instituție europeană ce reprezintă orașele și regiunile fiecărui stat membru al UE, în procesul decizional european. Acolo, Aliona Fornea a lucrat în cabinetul președintelui CoR, Albert Bore, primar laburist (Labour Party) al orașului Birmingham din Marea Britanie.

În anul, 2004 a obținut primul contract de muncă la Bruxelles, unde timp de doi ani, a activat ca auditor în rețeaua de Euro Info Centre, care (sub aripa Comisiei Europene) asistau micile înterprinderi să acceseze fonduri europene. În această funcție, a efectuat peste 20 de misiuni de audit în camere de comerț din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Slovenia și România.

În februarie 2006, absolventa noastră a avut marea șansă să revină în CoR, în calitate de consilier politic, unde activează și în prezent. ”Ritmul de activitate al unui consilier politic vibrează în funcție de ședințe, sesiuni plenare, negocieri, agenda politicienilor cu care cooperăm. Funcția mea consistă din asistarea, susținerea, acompanierea aleșilor locali sau regionali (primari și președinți de regiuni/județe), membri ai CoR, în activitatea lor în cadrul instituției, raportori pe legislația UE, președinție de comisie internă, cooperare cu comisari europeni”, mărturisește Aliona Fornea.

”RM are nevoie de o generație bine pregătită, pentru a lua "țara în mâini destoinice"

”Din perioada studiilor la Chișinău, sunt conștientă de potențialul studenților noștri: avem o capacitate incredibilă de a ne adapta în contexte stimulante internaționale, exigente și dinamice. ULIM reprezentă o etapă crucială în stimularea acestor calități. Deși mulți concetățeni riscă să nu se mai întoarcă în țară după experiențele din străinătate, perspectivele profesionale în R. Moldova rămân foarte limitate, studiile universitare de calitate și asiduitatea fiecăruia dintre noi joacă un rol fundamental pe viitor.

Destinul nostru este european și, de aceea, R. Moldova are nevoie de o generație bine pregătită, pentru a lua "țara în mâini destoinice”, declară Aliona Fornea, absolventa ULIM, din Bruxelles.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM 


21.02.2017