Ambasadorul Coreei de Sud apreciază buna cunoaștere a limbii țării sale din partea studenților ULIM

Excelența sa Lee Yang-Goo, ambasadorul Coreei de Sud în R. Moldova și Ucraina, a înmânat premii celor mai buni studenți de la Facultatea de Litere, laureați ai Concursului de limba coreeană, pentru nivelurile începător (Nadejda Canțîr, an. I), intermediar (Victoria Coșcodan, an.II) şi avansat (Alina Mutruc, an.III), organizat de Centrul de Cultura și Limba Coreeană ”Se Jong” din cadrul ULIM. Diplomatul din Seul a adresat cuvinte de apreciere laureaților și, în general, tinerilor care studiază această limbă asiatică.

”Sunt plăcut surprins să constat o foarte bună cunoaștere a limbii noastre din partea studenților participanți la spectacolul organizat cu prilejul celor 24 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale între R. Moldova și Coreea de Sud și opt ani de la deschiderea Centrului de Cultura și Limba Coreeană ”Se Jong” în cadrul ULIM. Este un aspect important al evoluției relațiilor dintre țările noastre”, declară ambasadorul Lee Yang-Goo.

Studenții laureați ne-au mărturisit care sunt avantajele studierii acestei limbi asiatice pentru tinerii din R. Moldova.

Alina Mutruc, studentă în anul III la Facultatea de Litere (Engleză-Coreeană):

”Experiența academică în Coreea a fost una definitorie pentru viitorul meu profesional”

”Am o mulțime de motive să-mi placă Coreea și am decis să depun eforturi mari, ca să învăț această dificilă limbă asiatică. Pasiunea față de Țara Dimineților Liniștite și poporul său se datorează istoriei, oamenilor deosebiți de acolo și unei mobilități academice de care am beneficiat.

Încă de pe băncile liceului, am rămas impresionată de istoria dramatică și tragică a Coreei de Sud. Poporul acestei țări a reușit să atingă un nivel economic extraordinar, pe care noi, cei din R. Moldova, încă nu putem să-l avem. Coreenii au făcut lucruri remarcabile. Mă refer la firmele „Samsung”, „KIA”, „Hyundai”, ”LG Electronics”.

Coreea a fost reconstruită din ruine. Acest fenomen este numit  ”uniunea economică”, al cărui secret sunt înșiși coreenii. Noi, cei din R. Moldova, avem un mare potențial de dezvoltare, însă și ce învăța de la prietenii noștri din Asia.

Pentru ca R. Moldova să prospere, trebuie s-o conducă un președinte la fel de capabil, ca un Park Chung-hee, care a gestionat binecunoscutul "miracol economic"  și de cât mai multe mobilități academice, schimburi de bune practici. Eu am beneficiat de o asemenea oportunitate, timp de un semestru, în Coreea. Experiența academică în cauză a fost una definitorie pentru viitorul meu profesional.”

Valeria Coșcodan:

”Să avem mai mulți traducători, specializați pe limbi asiatice”

”Studiez coreeana, de când am început să practic  taekwon-do. Apoi, mi-am făcut prieteni din Coreea de Sud, cu care am comunicare intensă. În general, am aptitudini de învățare a limbilor străine. Cunosc rusa, engleza, coreeana și nu mă opresc aici. Mi-aș dori să devin traducatoare foarte bună pentru următoarele combinații de limbi: coreeana-engleza, coreena-rusa, coreeana-româna. Desigur, este o muncă enormă. Avantajul nostru ar fi să avem mai mulți traducători, specializați pe limbi asiatice. Coreea de Sud este o țară, model de succes pentru R. Moldova, cu care am putea colabora intens.”

Nadejda Canţîr:

”Cunoașterea acestei  limbi asiatice mă va ajuta să am o cariera bună”

”Motivul pentru care am îndrăgit acesta limbă, sunt, întâi de toate, reprezentanții poporului coreean, care m-au impresionat prin căldura lor sufletească și dragostea pentru Moldova.  Cunoașterea respectivei  limbi asiatice mă va ajuta să am o cariera bună de traducător pe viitor, deși mă gândesc să mă implic și în alte domenii.

Recent, am participat la concursul ''I love Korea ", ocupând locul I, succes ce m-a încurajat să avansez în studiul limbii Țării Dimineților Liniștite, pentru a deveni, ulterior, o profesionistă strălucită, ca să îmi ating visul de a ajunge acolo, în vederea unui stagiu profesional!”

Aici vă mai prezentăm experiența de excepție la învățarea limbii Țării Dimineților Liniștite – a Oxanei Chiriac, absolventa Facultății de Litere (Engleză-Coreeană), care datorită oportunităților din cadrul ULIM-ului, a beneficiat de o bursă la Universitatea Gimcheon, unde a câștigat premiul I la un concurs internațional de limba coreeană: La Universitatea Gimcheon din Coreea, o studentă a ULIM-ului a câștigat premiul I la un concurs internațional de limbă coreeană

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


07.11.2016