Ambasadorul lituanian Rimantas Latakas dorește apropierea țărilor noastre prin cooperare interuniversitară

Una dintre noutățile deosebite ale săptămânii la ULIM, în contextul evoluției relațiilor academice internaționale, este recenta întrevedere între rectorul Andrei Galben cu dl. Rimantas Latakas, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Lituaniei în RM. Diplomatul a anunțat, că intenționează să sprijine ULIM în modernizarea Aulei Lituania la cel mai înalt nivel.

Aceasta reprezintă un spațiu al spiritualității, culturii şi tradiţiilor poporului lituanian, inaugurată, la 27 ianuarie 2010, cu participarea dlui Andrius Kubilius, ex-prim-ministrul Republicii Lituania şi Excelenţei Sale, fostul ambasador al acestei țări la Chişinău, Violeta Motulaitė.

Cu prilejul acestei întrevederi, dl. Rimantas Latakas a propus, ca până la finele anului, să fie accelerate relațiile de cooperare între ULIM cu universități din Lituania, ca studenții noștri să poată beneficia de lecții și conferințe susținute de profesori și cercetători din țara sa, a schimburilor academice, derularea unor proiecte de cercetare și inovare între facultăți.

Pentru dl. ambasador,  este o prioritate  inițierea unui schimb de bune practici și parteneriate între ULIM cu Universitatea din Vilnius, una dintre cele mai vechi și faimoase instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est, dar și cu altele de prestigiu internațional, unde alături de profesorii lituanieni predau specialiști din mari centre universitare din străinătate. Precizăm că Facultatea Științe Economice din cadrul ULIM a încheiat, vara trecută, un acord de colaborare cu Facultatea de Economie din instituția menționată.

Rectorul Andrei Galben propune atragerea unor parteneri din Lituania în proiectele ULIM

Diplomatul lituanian și-a exprimat satisfacția în legătură cu existența strânselor relații  de cooperare între ULIM cu Universitatea Mykolas Romeris din Lituania, încă din anul 2012, în cadrul Programului de cooperare și mobilitate ”Erasmus Mundus”. Ulterior, tinerii specialiști din RM ar putea beneficia de experiența Lituaniei în sectorul bancar, justiție,  combaterea corupției, asigurarea alimentară etc., consideră dl. Rimantas Latakas.

Academicianul Andrei Galben a mulțumit înaltului oaspete pentru intenția de-a sprijini ULIM în modernizarea Aulei Lituania. Rectorul și-a arătat simpatia și interesul pentru impulsionarea cooperării cu universități din Lituania, dar și extinderea unor parteneriate existente ale ULIM cu mari puteri ale lumii, în care să fie atrase și instituții din această Țară-Prietenă a RM. Ca absolvenții țărilor noastre să beneficieze de programe masterale și doctorale comune și să obțină diplomele universităților participante în proiecte.

”Să realizăm ceea ce statul noastru  nu  reușește pe căi politice, cu ajutorul diplomației populare”

”Ne dorim relații speciale cu universități lituaniene, ca să putem oferi burse tinerilor de acolo, la ULIM, să avem schimb de profesori și cercetători, să dezvoltăm proiecte educaționale și științifice, așa cum o facem cu alți parteneri de încredere. Vrem să realizăm ceea ce nu  reușește statul noastru  pe căi politice, noi - cu ajutorul diplomației populare.

Prin intermediul ULIM, partenerii noștri externi efectuează vizite de maxim interes pentru țările lor. Tot ce am realizat în planul relațiilor universitare internaționale, puțini colegi din mediul universitar au reușit. Dovadă este experiența ULIM, studiată nu doar în țară, ci și în străinătate.

De aceea, am fi bucuroși să putem fi utili și partenerilor din Lituania, cu toate avantajele noastre. Aceasta este nu doar în interesul ULIM, ci și a RM, țara pentru care lucrăm”, declară dl. Andrei Galben.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


25.10.2016