Ana GUȚU a participat la reuniunile instanțelor AUF, Paris, 9-11 decembrie 2014

La data de 9-11 decembrie, la Paris în localurile Agenției Universitare a Francofoniei au avut loc reuniunile instanțelor AUF – Consiliul Științific, Consiliul Asociativ și Consiliul de Administrare.

La 10 decembrie, reuniunea Consiliului Asociativ a avut loc în Colegiul Franței, cu care AUF a încheiat un Acord de colaborare, care să permită deschiderea spre lumea francofonă a conferințelor desfășurate de profesorii Colegiului Franței, instituție fondată de către Francois I în 1530. Conferințele vor fi accesibile prin Campusurile Digitale francofone, deschise în toate colțurile lumii în instituțiile de învățământ superior și de cercetare, membre AUF.

Colegiul Franței adună aproximativ 300 de profesori cercetători în cadrul celor 55 de catedre. Instituția nu eliberează nici o diplomă, nici un certificat, totuși, conferințele profesorilor de la Colegiul Franței sunt foarte populare, studenți de toate vârstele se grăbesc să se înscrie aici, pentru a beneficia din cunoștințele împărtășite de cei mai luminoși profesori ai Franței.

Rectorul AUF, Bernard Cerquiligni a menționat importanța aceste colaborări pentru propagarea gândirii universitare francofone prin lume. Președintele AUF, Abdellatif Miraoui, a accentuat importanța liberei circulații a cunoștințelor în era digitală, care este pusă în serviciul studenților și profesorilor, și datorită acțiunilor multiple întreprinse de AUF prin lume.

Membrii Consiliului Asociativ au discutat și validat indicatorii strategici ai AUF, politica asociativă a AUF, au evidențiat manifestările francofone cele mai importante, cum ar fi reuniunea președinților de conferințe ale rectorilor și președinților universităților francofone membre AUF, care a avut loc la Paris în luna iulie, colocviul internațional ”Femeile universităților, femei ale puterii?”, care a avut loc la 13-14 noiembrie 2014, în cadrul celui de al XV-lea Summit al Șefilor de Stat și de guverne ai Francofoniei, la Dakar, Senegal. Mai apoi, Consiliul Asociativ a votat aderarea la AUF a zece instituții de învățământ superior, cum ar fi Universidad Autonoma de Mexico, Universidad Nacional de Costa Rica, Universitatea Novi Sad, Serbia și altele. Odată cu aceste aderări, numărul universităților membre AUF este de 804, care provin din 102 țări ale lumii.

La 11 decembrie, în localurile AUF din strada Sorbonne 4, Consiliul de Administrare s-a reunit pentru a discuta în fața reprezentanților guvernelor membre a Organizației Internaționale a Francofoniei strategiile și prioritățile AUF pentru  anul 2015, în conformitate cu programul cvadrienal, adoptat în timpul Adunării Generale AUF de la Sao Paolo, Brazilia. Reprezentanții guvernelor țărilor francofone au apreciat înalt eforturile prezidenției și executivului AUF în promovarea acțiunilor întreprinse de AUF în favoare studenților, cercetătorilor și excelenței universitare. Membrii Consiliului de Administrație au adoptat bugetul provizoriu a AUF pentru 2015. 


15.12.2014