”Avem ca modele sistemele educaționale avansate din lume”

”Un aspect important în promovarea calității învățământului modern la ULIM sunt relațiile internaționale, prin ralierea treptată la sisteme educaționale din lume, având ca modele centrele universitare din UE, Coreea, China, Japonia, Singapore etc. Acestea reprezintă cartea noastră de vizită, recunoscută în străinătate”, declară rectorul Andrei Galben.

Domnia sa a făcut un bilanț de succes al cooperării universității noastre în anul trecut de studii. ULIM are relații de bună cooperare în gestionarea de proiecte și organizarea unor evenimente comune,  cu misiunile diplomatice acreditate în RM, organisme internaționale și instituții de prestigiu mondial. Grație eforturilor deosebite ale conducerii, ULIM a aderat la Consiliul European al Limbilor (ELC), la Asociația Europeană a Facultăților de Drept (ELFA) și la Parteneriatul Global al Universităților pentru Mediu și Sustenabilitate (GUPES).

Agenția Universitară a Francofoniei,  Centrul de Cultură și Limbă Coreeană ”Se Jong”, Institutul ”Confucius” – sunt partenerii ce aduc performanța.

”Odată cu venirea la ULIM a dlui Igor Munteanu, în calitate de vicerector, relațiile internaționale s-au relansat, fapt pentru care îi mulțumesc”, spune dl. Andrei Galben.

ULIM în clasamente internaționale

Conform rezultatelor clasamentului U-Multirank 2015 , un nou instrument de clasificare a universităților la nivel global, dezvoltat de Uniunea Europeană, ULIM își confirmă poziția de lider în domeniul învățămîntului superior din Republica Moldova. ”Din cele 1200 de universități din peste 80 de țări, cuprinse în clasamentul curent, ediția a II-a, 57% sunt din Europa, 16% - din America de Nord, 18% - din Asia şi 9% - din Oceania, America Latină şi Africa, ULIM este unica instituție de învățămînt superior din Republica Moldova inclusă în acest clasament”, spune dl. Andrei Galben.

Evaluările U-Multirank se bazează pe cinci domenii-cheie: predarea şi învăţarea; cercetarea; transferul de cunoştinţe; orientarea internaţională şi angajamentul regional.

Punctele forte ale ULIM sunt: ponderea ridicată a programelor de licență și master în limbi străine, personal academic de peste hotare; grade ştiinţifice conferite cetăţenilor străini; ponderea ridicată a absolvenților de licență/ masterat angajați în regiune, rata ridicată de promovare a programelor de licența și masterat în perioada reglementată, spin-offuri raportate la personal, output-ul legat de arte, poziţii de postdoc.

(http://umultirank.org/#!/home?trackType=home&sightMode=undefined&section=entrance ).

Ranking Web of Universities :  în topul celor mai prestigioase universităţi din RM

Conform rezultatelor clasamentului mondial Ranking Web of Universities elaborat de Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei, ULIM se plasează în topul celor mai prestigioase universităţi din Republica Moldova în anul 2015 (ULIM deţine locul 1 la indicatorul  openness (mărimea şi fişierele complexe) între cele 26 de site-uri ale instituțiilor de învățămînt superior din RM incluse în top și locul 2 la  indicatorul vizibilitate. În acest an, în clasament au fost incluse peste 25000 de universități din întreaga lume, dintre care 26 de instituţii de învăţământ din Republica Moldova. ULIM ocupă locul 4344  în topul mondial. (vezi clasamentul: http://www.webometrics.info/en/Europe/Moldova%2C%20Republic%20of).

Instituție model de progres și inovare în educație 

ULIM a fost nominalizată la una dintre cele mai importante distincții de excelență mondială  - ”THE BIZZ 2015”, acordată de Confederația Mondială de Afaceri (WORLDCOB), cu sediul în orașul Houston, Texas, SUA. Aceasta reprezintă recunoașterea ULIM, ca fiind o  instituție model de progres și inovare în educație,  apreciată la nivel mondial.

Dl. Andrei Galben și-a exprimat satisfacția, că printre partenerii strategici ai ULIM sunt colegi din Coreea, China, țări cu sisteme educaționale bine cotate în lume. Ambițiile ULIM cresc, printre obiectivele de viitor se numără inițierea unor proiecte nu doar cu prestigioase centre universitare din Europa, ci și din Indonezia, Malaezia, țările latino-americane.

În anul academic în curs, ULIM continuă să coopereze cu toate ambasadele acreditate în RM în varii activități educaționale. Studenții vor beneficia în continuare de prelegeri publice, susținute de diplomați și personalități publice de excepție din afară.

 

Serviciul de Marketing și Cooperare, ULIM


26.11.2015