"Cea mai vorbită limbă din Europa n-a pierdut teren în lume, ci a câștigat”
ULIM are o reputație academică excelentă în predarea germanei

Tot mai mulți tineri din RM vor să învețe limba germana, însă din motive socio-economice, unele instituții universitare au renunțat la predarea acesteia. ULIM oferă condiții moderne pentru studierea limbii lui Goethe și un corp profesoral de excepție, cu pregătire în Germania.

”La 1 septembrie, când am făcut cunoștință cu studenții proaspăt înmatriculați la Facultatea de Litere (Germana-Engleză), i-am întrebat de ce au optat să-și facă studiile anume la ULIM. Ei mi-au răspuns: grație reputației academice excelente a acestei facultăți în predarea limbii germane!

Spre exemplu, absolventa noastră Oxana Cubasov activează în Germania, iar Olga Morari colaborează cu o fundație din aceeași țară. Avem specialiști de germană în Parlamentul RM. Majoritatea absolvenților noștri sunt traducători și profesori de germană în țară și străinătate”, susține dna Aliona Lisnic , lectoră la Catedra Filologie Germanică.

Ambasada Germaniei, un partener important al ULIM

Grupele studenților germaniști, de obicei, sunt mici, formate astfel, ca profesorii să poată acorda atenția cuvenită fiecărui student.

Ion Mărgineanu, fost profesor de limbă germană și economie la ULIM, cunoscut și ca traducător de excepție, spune că, anual, la universitatea noastră, se înmatriculează tot mai mulți studenți, dornici să studieze limba germană. ”Nu toate instituțiile din RM acordă importanță limbii germane, unele chiar au renunțat la aceasta. La ULIM, însă, se investește mult în asemena studii, grație strategiei educaționale a rectorului Andrei Galben.

Departamentul Informațional Biblioteconomic dispune de colecții valoroase de carte în limba germană – atât pentru începători, cât și pentru avansați. Ambasada Germaniei este un partener important al ULIM, diplomații nemți fiind oaspeți de onoare la noi”, menționează domnul lector.

O limbă străină tot mai solicitată de studenți

La ora actuală, în RM există puțini specialiști cunoscători de limba germană. Liceele solicită insistent profesori de germană. Relațiile bilaterale între RM și Germania sunt în ascensiune și, din acest considerent, există perspective profesionale mari pentru cei, care pot activa pe aceastră filieră. ”Am avut tineri care au studiat, în paralel, la ULIM și la universități din Germania. Ne mândrim cu absolventele noastre Oxana Cubasov și Natalia Bantuș, foste bursiere ale Bundestag-ului german”, afirmă dna Aliona Lisnic, lectoră la Catedra Filologie Germanică.

În ultimii de studii, există mai multe grupe de studenți, care învață germana. De aceea, profesorii ULIM încurajează tinerii să opteze pentru limba lui Mozart, care le va aduce mari perspective de viitor. RM necesită atât traducători, cât și cadre didactice bine pregătite. Cei care vor să devină profesori de germană, beneficiază de cursuri de psiho-pedagogie la ULIM, iar persoanelor care vor să-și îmbunătățeasca cunoștințele lingvistice, universitatea noastră le oferă deschidere pentru a-și continua studiile în mediul academic german.

Mari perspective profesionale

”Mă bucur că studenții noștri din anii terminali optează pentru modulul psihopedagogic, ce le oferă posibilitatea de a activa pe viitor nu doar ca traducători, ci și cadre didactice. Mai ales, că în prezent instituțiile de învățământ duc lipsă acută de profesori de germană”, zice profesoara. 

”Mă ocup de lexicologie și de istoria limbii germane. Gramatica acestei limbi este foarte apropiată de cea a românei. Germana nu este o limbă dificilă pentru noi, românii, așa cum afirmă necunoscătorii. Pe parcurs, începi să simți melodia germanei și, respectiv, se asimilează tot mai ușor. Cea mai vorbită limbă din Europa, la ora actuală, n-a pierdut teren în lume, ci a câștigat”, observă profesorul Ion Mărgineanu.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


27.09.2016