Cicerone Rotaru, singurul român, membru al Academiei Franceze de Agricultură, a devenit Doctor Honoris Causa ULIM

În cursul dimineții, la ULIM, a avut loc ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa singurului român, membru al Academiei Franceze de Agricultură, membru al Academiei de Științe din New York, întemeietorul unei științe noi în domeniul forestier, care pleacă de la conceptul global, bazat pe studii interdisciplinare în apărarea mediului.

Evenimentul a beneficiat de participarea ambasadorilor extraordinari și plenipotențiari ai Franței și României în RM – dlor Pascal Vagogne și Marius Lazurcă. La ceremonie au mai fost prezenți savanți academicieni din RM și deputata Maria Ciobanu.

Cicerone Rotaru este un exemplu excepțional de intelectual român emigrat în Franța, care a reușit să-și aducă aportul în dezvoltarea științei în context mondial. Profesor și inginer silvic format în România, are merite deosebite în cercetarea științifică forestieră, în ecologie, în învățământul superior silvic. A publicat zeci de lucrări în limbile franceză, engleză, germană, italiană, care au consacrat autorul atât în Franța, cât și pe plan internațional.

Rectorul Andrei Galben: ”Să ne cunoaștem contemporanii atunci, când sunt în viață și să-i apreciem”

Dl. Cicerone Rotaru s-a născut la 28 iulie 1926, la Vaslui, și are origini basarabene. Tatăl domniei sale a lucrat profesor la Călărași, în perioada României Mari, a decedat pe acest pământ și a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău (Armenesc).

Rectorul Andrei Galben a mulțumit dnei Ana Guțu, prim-vicerector ULIM, pentru inițiativa de acordare a celei mai importante distincții ULIM,  Doctor Honoris Causa - dlui Cicerone Rotaru. ”Am rămas încântat de rezultatele, ideile academicianului Cicerone Rotaru, expuse prin intermediul studiilor interdisciplinare, referitoare la cunoașterea mediului, în  intenția de universalizare și globalizare ale acestora.

Este important să ne cunoaștem contemporanii atunci, când sunt în viață și să-i apreciem, căci există puțini români, care s-au impus în context european și mondial”, menționează dl. Andrei Galben.

Ana Guțu, prim-vicerector: ”Suntem extrem de onorați să acordăm titlul onorific de Doctor Honoris Causa ilustrei personalități”

Dna Ana Guțu, prim-vicerector ULIM: ”Academicianul Cicerone Rotaru a prezis mult prea timpuriu, înainte de alarma încălzirii globale, posibilele dezastre care ar putea surveni, în urma despăduririlor iresponsabile. Cunoaștem flagelul tăierii ilicite de păduri în România și RM.

A părăsit România comunistă, pentru a fi acceptat de spațiul civilizațional european. Aidoma lui Emil Cioran, dl. Cicerone Rotaru a găsit în Franța un cadru existențial propice pentru dezvoltarea și ”înflorirea” talentului său științific. Și-a multiplicat aptitudinile  prin  capacitățile extraordinare de muncă, ce i-au permis de la distanță, să poarte grijă de problemele de acasă.

La vârsta de 90 de ani, dl. Cicerone Rotaru a revenit în Chișinău, unde a copilărit în perioada interbelică. Astfel, și-a reînviat propria copilărie, când exista România reîntregită. Cu această ocazie, suntem extrem de onorați să-i acordăm titlul onorific de Doctor Honoris Causa”.

Savantul a adus un omagiu pe plan mondial ULIM

Dl. Cicerone Rotaru  și-a exprimat satisfacția de-a veni la ULIM, o universitate recunoscută departe peste hotarele RM, fiind și o importantă Cetate a Francofoniei. Domnia sa a susținut o comunicare despre Destin, ca un omagiu adus pe plan mondial ULIM.

”Sărbătoarea de azi are o dublă semnificație pentru mine: revenirea pe pământul copilăriei mele și acordarea titlului de Doctor Honoris Causa. Prin destinul meu, vreau să dau mult curaj celor care mă urmăresc, dar și urmașilor mei. Avem nevoie de răbdare, dar și de credință, că putem îndrepta lucrurile, devenind luptători bine pregătiți. Doresc ULIM-ului să crească și să înflorească, așa cum spune dictonul latin”, afirmă dl. Cicerone Rotaru.

Laudatio protectorului naturii prin excelență

Conf. univ. Ion Manoli, dr. hab., a rostit un laudatio deosebit, discurs de elogiere cu prilejul atribuirii titlului Doctor Honoris Causa dlui Cicerone Rotaru, ”un ilustru ecologist al naturii și Slovei Românești pe mapamond”. ”Natura a fost mereu între ciocan și nicovală, între Călău și Protector, între Dumnezeu și Satană (Baudelaire). Dl. Cicerone Rotaru, pe tot parcursul lung și onorabil al vieții, a avut și are un singur rol: cel de a proteja Pădurea Universală.

Nu sunt sigur, că am izbutit să structurăm cohorta de verbe-acțiune, care ar conveni perfect acestui Cavaler, pentru a numi cu precizie aploarea activității acestui Protector prin excelență. Dl. Cicerone Rotaru are toate rolurile posibile în această activitate: cea de Apărător, Asistent, Chirurg, Patron”, susține prof. univ. Ion Manoli, dr. hab.

În cadrul aceleiași ceremonii, spectatorii au urmărit un mini-recital, prezentat de  Liliana Istrate, Grigore Ruciu, Vladimir Zdrobău, tineri soliști ai Operei Naționale din Chișinău, care au interpretat imnurile României, RM și Franței, precum și un fragment din opera Traviata de Giuseppe Verdi.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


30.05.2016