Comunitatea academică ULIM, îndurerată de pierderea maestrului Ion Ungureanu

Conducătorii, corpul didactic și studenții ULIM sunt îndurerați în legătură cu pierderea marelui Om al Cetății, Ion Ungureanu, actor, regizor, fost ministru al Culturii în primul guvern de după declararea Independenței R. Moldova, model intelectual excepțional de integritate morală pentru tânăra generație. Comunitatea academică ULIM transmite condoleanțe familiei și rudelor regretatei personalități, împărtășindu-i și rămânând fidelă idealurilor sale.

Națiunea noastră văduvită  îl petrece pe ultimul drum, la Dumnezeu, pe unul dintre marii săi fii,  Ion Ungureanu, care i-a fost aproape în toate încercările cumplite ale sorții, apărându-i limba și demnitatea națională, cultura și ființa. În cei mai dificili ani, maestrul Ungureanu a revoluționat mișcarea teatrală basarabeană, contribuind la renașterea spirituală a poporului său, lăsând un nume mare și curat în Cartea Neamului Românesc.

Tineri, învățați din viața lui Ion Ungureanu cum trebuie să vă ridicați deasupra iadurilor umane, îndreptate împotriva Țării și Neamului. Învățați cum trebuie să vă păstrați cu sfințenie sufletele în fața invaziilor externe, în special, a celor morale. Învățați cum este un intelectual în slujba Cetății, neclintit în fața trădărilor și bunurilor materiale.

”Viitorul va fi aşa, cum vom fi noi”

În această zi de funeralii naționale, încercăm să ne imaginăm ce viitor ne așteaptă în R. Moldova, la capitolul limba română, pentru care marele patriot, Ion Ungureanu, a luptat toată viața. Iată opinia regretatei personalități, expuse în ultimii ani, care ar trebui să rămână un testament pentru urmași:

”Au fost adoptate nişte legi bune privind funcţionarea limbii romane în R. Moldova, dar nu ne-a ajuns nici tact, nici tărie de caracter pentru a le implementa. De aici rezultă toate neimplinirile noastre. Pentru a realiza ceva, trebuie să fii tu insuţi convins de necesitatea a ceea ce faci. Noi nu am prea fost convinşi, am fost indecişi. Asta au simţit-o oponenţii noştri şi au interpretat legislaţia aşa cum au vrut ei.

Viitorul va fi aşa, cum vom fi noi. Peste noapte, nimeni nu-şi poate schimba caracterul. De noi depinde o chestiune: să convingem pe cei vizaţi că legile nu se discută. Precum la roşu nu se trece şi nimeni nu pune in discuţie aceasta, aşa-i şi cu limba de stat. Dacă nu o cunoşti, fii bun şi ocupă-te de altceva, nu lucra in structurile statului, care cer obligatoriu să cunoşti limba romană. Nu are importanţă cine eşti - deputat, prim-ministru ori simplu funcţionar. Aşa se procedează peste tot in lume.”

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


31.01.2017