Consemnarea Zilei Europei la ULIM

Fii informat, deci activ şi antrenat: Valorile europene mai aproape de tineri
Importanța integrării europene a Republicii Moldova, sursele de informare și comunicare privind UE, organizarea propriilor campanii de promovare a valorilor europene, motivele pentru care nivelul de încredere al cetățenilor în UE este în scădere, dar și necesitatea implicării tinerilor în procesul de dezvoltare și modernizare a țării, au constituit principalele subiecte de discuție abordate în cadrul mesei rotunde ”Prin promovarea valorilor europene către o poziție civică europeană”, 

”, organizat de Departamentul Informaţional Biblioteconomic, Facultatea Drept, Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Jurnalism a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM). La evenimentul desfășurat în incinta Centrului de Informare al Uniunii Europene al ULIM au participat un grup de studenți din cadrul mai multor facultăţi ale instituției de învățământ.

Studenții au făcut cunoștință cu paginile de internet ale principalelor structuri europene, precum și cu portalul Moldova Europeană, şi Portalul CPESC, de unde pot fi accesate numeroase informații cu tematică europeană – istoria și structura instituțiilor și simbolurilor europene, noutăți pentru cadre didactice, oportunități de angajare în câmpul muncii, mobilitate academică pentru studenți, jocuri interactive, tratate, publicații, rapoarte, dar și istoricul relațiilor Republicii Moldova cu structurile europene.  

”De pe portalul www.infoeuropa.md pot fi accesate direct paginile de internet ale structurilor europene cum ar fi www.europa.eu sau www.coe.int pentru a fi la curent cu ultimele noutăți care au loc la nivel european. Aceste pagini conțin informații atât de ordin general, cât și proiecte concrete care pot prezenta interes studenților, tinerilor, precum și tuturor celor interesați de oportunitățile pe care le oferă UE”, a menționat specialistul principal în cadrul Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare al Bibliotecii na'ionale a Republicii Moldova, Elena Carauș, încurajând studenții să le acceseze atunci când au nevoie de informații privind Europa, structurile europene și modalitățile de promovare a valorilor europene. În special a fost evidenţiată importanţa colecţiei publicaţiilor Consiliului Europei care poate fi consultată la CPESC.

Secretarul Platformei Societății Civile ”Pentru Europa”, Lilia Snegureac, a accentuat importanța apropierii Republicii Moldova de comunitatea europeană, îndemnând tinerii să susțină procesul de integrare europeană a țării, să organizeze propriile campanii de informare și să promoveze valorile și principiile europene în țara noastră.

”Trebuie să depunem toate eforturile pentru a moderniza și dezvolta Republica Moldova, pentru că o altă cale de a ieși din impasul în care ne aflăm nu există. În acest proces un rol foarte important le revine tinerilor, cărora le aparține viitorul. Vă îndemn să dați dovadă de inițiativă, să plecați peste hotare după schimb de experiență și cunoștințe, dar să reveniți acasă pentru a contribui la dezvoltarea țării. Eu sunt sigură că avem șansa să reușim, pentru aceasta, însă, este necesar să ne schimbăm mentalitatea – să fim corecți unii față de alții, să nu dăm mită, să credem în forțele proprii”, a spus Lilia Snegureac.

Studenții s-au arătat interesați de subiectele puse în discuție, constatând în același timp că în prezent Republica Moldova se confruntă cu un val de euroscepticism, care trenează parcursul de integrare europeană a țării. 

”Datele ultimului barometru de opinie publică arată că numărul doritorilor de a se integra în UE este în descreștere față de acum câțiva ani. Acest fapt este determinat de situația politică incertă din țară, dar și de propaganda rusească antieuropeană promovată de presa prorusă. Mai mult, partidele politice din Moldova s-au discreditat, iar oamenii asociază problemele acestora cu cele ale UE”, a spus unul dintre studenți.  
   
În acest context, Secretarul Platformei a menționat că situația în care a ajuns Moldova în prezent a fost determinată și de faptul că autoritățile nu au fost capabile să organizeze o campanie de informare și comunicare cu cetățenii, pentru a aduce mai aproape de oameni valorile europene, pentru a le explica avantajele și beneficiile pe care le presupune aderarea Republicii Moldova la comunitatea europeană.

”Prin urmare, vă încurajez să organizați propria campanie de informare, să fiți activi, energici și să îndemnați și alte persoane să se alăture acestui demers. Noi ne punem mari speranțe în tineri. Nu este o soluție să plecați din Moldova fără a privi măcar în urmă. Trebuie să fim optimiști și atunci vom putea schimba lucrurile. Nu ezitați să citiți, să căutați, să vă informați ori de câte ori aveți nevoie. Zicala ”Bate și ți se va deschide” este perfect valabilă în această situație”, a spus Lilia Snegureac.  

Directoarea Departamentului Informațional Biblioteconomic al ULIM, Zinaida Sochircă, a menționat la finele mesei rotunde că ”împreună avem șansa de a ne construi un viitor acasă, în Moldova”, încurajând studenții să poarte un ”dialog european” ori de câte ori au ocazia.

”Este puternic cel care deține informația. Respectiv, fiți activi și utilizați toate posibilitățile pentru a cunoaște și a vă dezvolta din punct de vedere intelectual”, i-a îndemnat pe studenți Zinaida Sochircă.

 Sursa:http://www.infoeuropa.md/platforma-societatii-civile-pentru-europa/fii-informat-deci-activ-si-antrenat-valorile-europene-mai-aproape-de-tineri/ 

 Serviciul de presă,

ULIM


07.05.2015