Consulul Ambasadei Ungariei la Chișinău: „ Dacă ne cunoaștem reciproc cultura, gândirea, acest fapt contribuie la o prietenie mai strânsă între țările noastre!”

O întâlnire dintre reprezentanţii Ambasadei Ungariei la Chişinău şi vice-rectorul ULIM, responsabil de relațiile internaționale, a avut loc ieri în Sala de protocol a instituţiei noastre. Consulul Ambasadei, Gyula Levente Sass, însoţit de noul său coleg, Daniel Verba, au discutat cu vice-rectorul Vlad Chirinciuc, însoţit de Directorul Centrului de Cooperare Internaţională, ULIM, Valentina Ciumacenco, referitor la proiectele de colaborare academică între ULIM şi Ambasada Ungariei, pentru viitorul apropiat. Dl Consul a menționat că în cadrul acestei vizite are onoarea să-l prezinte pe noul său coleg, responsabil de cultură, educaţie, dezvoltare, în care are toată încerederea că-şi va onora cu succes misiunea. Totodată Dl. Gyula Sass dorește să contribuie la lărgirea colaborării între ULIM şi Ambasada Ungariei prin cursuri de studiere a limbii şi literaturii maghiare şi diferite alte proiecte. Printre care este și proiectul de amenajare şi dotare a Aulei Ungariei, pe care oaspeții și-au exprimat dorința să o vadă în cadrul acestei vizite.

Cadre didactice cu renume din Ungaria vor fi invitate la ULIM

Discutând despre posibiitatea de a organiza, pe parcursul semestrului actual, un curs de limbă şi literatură maghiară pentru studenţii ULIM, Dl Consul a menţionat că un asemenea curs există în prezent la Bălţi, în cadrul Universităţii „A. Russo”. În acest oraș, unde activează o Asociaţie a Ungurilor din R.Moldova, ce întrunește circa 30 familii, se află un distins profesor de la Universitate din Debrecen, Ungaria. În viitorul apropiat se va discuta despre posibilitatea de a-l invita să adere la colectivul internațional al profesorilor ULIM.

Relațiile de colaborare pe plan academic contribuie la o prietenie mai strănsă între țările noastre!

„ULIM a fost întotdeauna foarte deschisă pentru colaborare, pentru care fapt noi ne exprimăm, în mod deosebit, mulţumirea şi respectul. Relaţiile dintre ULIM şi Ambasada Ungariei durează cu succes de aproape 10 ani. Ambasadorii ţării noastre la Chişinău au fost onoraţi de faptul că au fost invitaţi de mai multe ori să susțină lecţii publice, prilejuite de sărbătorile naţionale ale Ungariei. Ne bucurăm, de asemenea, de faptul că ULIM a stabilit relaţii academice cu Universităţile din Pecs şi Debrecen. Astfel, anul trecut, prin intermediul programului internaţional Erasms +, a avut loc un schimb de profesori între aceste două instituţii din ţara noastră şi ULIM. Tot pe parcursul anului trecut de studii, o studentă la masterat a predat la ULIM limba şi literatura maghiară pentru străini. În acest an sperăm să continuăm acesta şi alte aspecte ale colaborararii dintre ULIM şi Ambasada Ungariei”, a menţionat Dl. Gyula Levente Sass.

Dlui susține că Ungaria şi Moldova au avut întotdeauna relaţii prieteneşti, chiar şi pe parcursul istoriei. Şi la momentul actual cele două ţări se ajută pe plan internaţional. “Noi credem că dacă ne cunoaştem reciproc cultura, gândirea, acest fapt poate contribui, într-o perspectivă mai scurtă dar şi mai lungă, la o prietenie mai strânsă şi la o colaborare frunctuoasă între ţările noastre!”, afirmă Consulul R. Ungare la Chisinău.

Alina Rusu, Serviciul de Informare și Marketing, ULIM.


20.09.2017