Continuă seria de prelegeri, susținute de dr. Frances Murphy, de la Universitatea Eastern Illinois


Africa de Sud, o destinație pentru experiența de studiu a multor americani


Dr. Frances Murphy, Fulbright Scholar în cadrul ULIM, cadru didactic la Universitatea Eastern Illinois din SUA, a umplut Aula Magnifică, cu studenți interesați de experiențe academice internaționale, în baza studiului de caz al tinerilor de peste Ocean, în Africa de Sud. Prelegerea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri referitoare la oportunitățile de cercetare și stagii de practică. Studenții de la Universitatea Eastern Illinois din SUA vizitează ONG-uri, lucrează în școli, în centre comunitare și au șansa de a trăi atât într-un mediu urban, cât și în cel rural. Din experiențele dobândite, prin intermediul studiilor în străinătate, dar și călătoriilor, tinerii încep să perceapă cultura oamenilor și a locurilor într-un mod diferit decât până atunci.

Barack Obama, un aspect important al călătoriei

Dna Frances Murphy a povestit studenților ULIM despre experiența Universității Eastern Illinois, din anul 2006, când a inițiat primul program de studiu în Africa de Sud. ”Grupul nostru se afla în Cape Town, unde a descoperit că și fostul senator Barack Obama călătorea pe acolo și urma să susțină un discurs. Ulterior, studenții au avut prilejul să-l urmărescă și să pozeze cu el. Evenimentul s-a produs înainte cu câteva luni de a-și face publică candidatura sa la președinția Statelor Unite. Prezența la evenimentul senatorului Obama a fost un aspect important al călătoriei studenților”, menționează Dna Frances Murphy. 

Domnia sa a îndemnat ulimiștii să identifice obiective de studiu în străinătate, pentru a-și crea noi viziuni legate de existența de zi cu zi. Vizitând situri geografice - pentru a învăța istoria și cultura, bucurându-se de experiența de a vedea noi lucruri și de a întâlni noi oameni – pentru a pune în practică cele învățate și a oferi sprijin comunităților prin voluntariat sau stagii.

”Nu sunt mulți elefanți în RM, însă există  o lume pe care o putem explora”

”Un proiect care implică mai mulți indivizi oferă studenților posibilitatea de a determina nevoile și interesele unui grup, planificarea și pregătirea pentru un eveniment, distribuirea de sarcini pentru lucru de echipă și evaluarea rezultatelor. Acestea sunt abilitățile esențiale în viața profesională, pentru care tinerii se pregătesc. Munca cu oamenii și determinarea modalităților de a-i ajuta este calea de a transforma R. Moldova într-un stat mai dezvoltat. Nu sunt mulți elefanți aici, însă există  o lume pe care o putem explora”, consideră profesoara americană.

Dna Frances Murphy recomandă studenților să se implice activ în acțiuni de voluntariat în R. Moldova. Pădurea Domnească, Căpriana, Orheiul Vechi, Soroca, Găgăuzia, Țipova – sunt destinații excelente pentru a fi alături de comunitățile locale de acolo. Excursiile, experiențele legate de artă și literatură, vizitarea de spitale și gospodării casnice cu nevoi speciale – sunt doar câteva dintre posibilități.

Prelegerea a fost organizată de Facultatea de Litere în parteneriat cu Facultatea Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


20.11.2017