Cristina Emanuela Dascălu, vicerector ULIM:
„Un intelectual are datoria de a nu se izola în turnul de fildeș, ci de a fi vocea Cetății”

Dr. conf. univ. Cristina Emanuela Dascălu, vicerector pentru relații internaționale ULIM, ne invită să savurăm un interviu de maximă actualitate despre crezul domniei sale ca intelectual și om al Cetății, publicat pe site-ul ziarului Mesagerul de Neamț. „Intelectualul adevărat își respectă niște principii și un statut asumat pe care îl va urma toata viața, indiferent de opoziție sau putere. Un intelectual are datoria de a nu se izola în turnul de fildeș, ci de a fi vocea Cetății, de a fi un critic constructiv al mecanismelor de putere. El trebuie să nu fie coruptibil sau meschin, ci, a la Michel Foucault, să fie ”un individ cerebro-spinal”, ce are ”creierul atât de suplu cât este posibil și coloana vertebrală atât de dreaptă cât e necesar”, declară dr. conf. univ. Cristina Emanuela Dascălu, vicerector pentru relații Internaționale ULIM, într-un interviu acordat publicației Mesagerul de Neamț.

”Intelectualul trebuie să fie capabil să spună ”nu”, indiferent de consecințe, să fie moral, să își asume cu entuziasm angajarea civică, fiind capabil să își părăsească universul livresc, intrând direct în viața publică, amestecându-se în treburile care nu-l privesc direct, dar care sunt importante pentru societate. Intelectualul trebuie să fie un om nealterat de corupție și răutate, un om de bun simț și bună credință, ce își asumă conștient condiția și misiunea”, menționează scriitoarea și vicerectorul ULIM.

”Cred în viitorul orașului Târgu Neamț” – este titlul interviului, din care aflăm, că dna Cristina Emanuela Dascălu este originară din aceeași zonă cu cea a ”marelui povestitor Ion Creangă,  ilustrul meu concetățean, și eu mă simt legată indisolubil, pentru totdeauna, de această comunitate cu o istorie străveche, comunitate a trecutului și prezentului, dar și situată în atemporal”. 

Interviul este util și pentru jurnaliști, care pot afla opinia acestei personalități în legătură cu avatarurile mass-media și cum ar trebui acestea remediate prin calitatea scriiturii și profesionalismului meseriei.

Interviul poate fi accesat AICI.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


23.01.2017