CRU ULIM, unicul din RM, prezentat ca model, în cadrul unei reuniuni, sub auspiciile AUF

O reuniune a responsabililor Centrelor de Reușită Universitară (CRU) din Europa Centrală și Orientală (ECO) s-a desfășurat, săptămâna trecută, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, sub auspiciile Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Evenimentul a beneficiat de participarea dlui Sorin Mihai Câmpeanu, președintele AUF, dl Mohamed Ketata, directorului AUF în ECO și alți conducători. Circa 80 de participanți, din 49 de centre francofone din 16 țări, au fost salutați din Montréal, prin intermediul unei videoconferințe, de părintele fondator al Proiectului CRU în ECO, actualul vicerector al AUF, dl Abderrahmane Rida.

ULIM a fost reprezentată la eveniment de dl Ghenadie Râbacov. În cadrul sesiunii plenare a reuniunii, domnia sa a făcut o prezentare a CRU ULIM, pe care îl coordonează din 29 aprilie 2013, data inaugurării, până în prezent. Lectorul a vorbit despre activitățile acestei structuri, publicul său țintă, personalitățile francofone notorii care l-au vizitat, colaborările fructuoase cu alte structuri universitare similare din R. Moldova și din regiune, în special, cu cele din România, Ucraina și Armenia.

Schimb de bune practici și noi parteneriate la nivel de regiune

Dl Ghenadie Râbacov a realizat și o analiză a activității unui CRU în spațiul universitar din RM și a oferit ca exemple o serie de acțiuni francofone, organizate la ULIM, care ar putea fi preluate de alți parteneri, în beneficiul studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor.

CRU ULIM a fost unicul centru din R. Moldova, prezentat ca model în cadrul reuniunii de la București. Pentru mai multe detalii, accesați link-ul: AICI Prezentarea CRU ULIM

Participanții la întrunire au făcut schimb de bune practici și au stabilit noi parteneriate la nivel de regiune. Lucrările în ateliere au fost dedicate rolului și misiunii unui CRU, publicului și sustenabilității unui asemenea centru francofon.

Proiectele francofone viitoare se vor derula în concordanță cu Strategia AUF 2017-2021, care are în vizor sprijinirea universităților membre în soluționarea provocărilor cu care se confruntă. Astfel, va fi creat Noul Spațiu Universitar Francofon, menit să implementeze pârghii utile în vederea dezvoltării de mai departe a francofoniei universitare, prin promovarea limbii franceze, care unește acest spațiu.

După www.languages.ulim.md


22.11.2017