Cu experiență solidă din SUA, un profesor ULIM pregătește viitori asistenți sociali pentru un sistem reformat

Experiența în domeniul asistenței sociale din SUA a dlui Anatol Oprea, lector doctorand la Facultatea Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială (FPȘEAS), este extrem de necesară în formarea viitorilor specialiști la ULIM. După absolvirea studiilor de licență și a celor masterale, cu sprijinul FPȘEAS, domnia sa a aplicat și a fost, ulterior, recrutat de Justice Resource Institute din Boston, unde a beneficiat, timp de 18 luni, de traininguri de formare în asistența socială, conform standardelor americane. Grație bunei sale pregătiri, imediat după terminare, dl. Anatol Oprea a fost angajat, în perioada 2010-2013, la Justice Resource Institute, unde a oferit asistență persoanelor cu dizabilități fizice și mentale.

Este un valoros profesor în pregătirea specialiștilor pentru R. Moldova nu doar pe băncile universității, ci și în calitate de consultant la Fundația Elvețiană  Terre des hommes. A organizat activități didactice psihosociale în Macedonia și Grecia, destinate lucrătorilor responsabili de serviciile pentru refugiații din Siria, Afganistan și Maroco. În Polonia, prin intermediul Programului UE Erasmus+ pentru educație, formare, tineret și sport, a ghidat copii din școli, în cadrul unor lecții specializate.

O meserie a viitorului în R. Moldova

”În SUA, am urmat o serie de traininguri privind remedierea crizelor pacienților, gestionarea comportamentelor dificile spre a le îmbunătăți, acordarea primului ajutor medical etc. Am avut parte de formare excelentă în management și resurse umane.

În prezent, sunt implicat într-un proiect-pilot de schimbare a comportamentelor deviante ale adolescenților în unele instituții preuniversitare din republică. Facultatea noastră pregătește buni specialiști pe baza bunelor practici occidentale și, totodată, lucrează mult și în teritoriu. Spre exemplu, în Orhei și Soroca, profesorii noștri instruiesc asistenții sociali la modul practic”, relatează dl. Anatol Oprea. Asistența socială e o meserie a viitorului în R. Moldova, deoarece problemele sociale sunt în continuă creștere, explică profesorul. Indispensabilitatea unor asemenea specialiști încă nu este conștientizată de mulți actori sociali.

Asistenții sociali occidentali nu se ocupă de monitorizarea bunurilor beneficiarilor

”Sperăm ca  absolvenții noștri de azi și de mâine să aibă voința și abilitățile de a schimba această stare de lucruri și asistentul social să-și ocupe rolul pe care îl merită. În Occident, asistentul social se bucură de autoritate, nu e confundat cu lucrătorul social. Varietatea activităților practicate de acesta e cu mult mai vastă decât la noi. Occidentalii au încredere în buna sa pregătire, deoarece îi ajută cu adevărat, știu că acesta chiar ajută și nu vine pentru a le monitoriza bunurile, precum în R. Moldova.

La noi încă nu s-a dezvoltat parteneriatul între public-privat. Compania americană în care am lucrat, cumpără servicii de la stat și este bine monitorizată, existând transparență maximă în cheltuirea banilor proveniți de la plătitorii de impozite. Mai avem încă mult de lucru, ca și în țara noastră să aibă un sistem social modern, cu asistenți bine instruiți în elaborarea proiectelor și acumularea de fonduri auxiliare”, remarcă dl. Anatol Oprea.

Statele americane nu investesc în instituții mari, dificil de monitorizat, ci în ONG-uri de profil, care oferă servicii sociale în continuă dezvoltare. Cetățenii SUA care necesită asistență socială au mai multe oportunități pentru dezvoltare, ajutor, diversitatea serviciilor acordate și, desigur, o mai mare garanție pentru calitatea vieții.      

Dl. profesor Anatol Oprea îndeamnă absolvenții de licee să opteze pentru o meserie de viitor, care poate fi învățată la ULIM, de un corp profesoral cu pregătire academică internațională.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


07.06.2017