Delegația Republicii Coreea în vizită la ULIM pentru extinderea cooperării academice

Miercuri, 28 martie 2018, o delegație oficială din Coreea de Sud, formată din reprezentanți ai Oficiului Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju, condusă de viceguvernatorul Kyeyoung Lee, a vizitat ULIM-ul.

    Delegația a fost însoțită de dna Angela Prisăcaru, specialist principal în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova. Vizita a fost efectuată în contextul semnării unui nou Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul tehnologiilor informaționale dintre instituțiile menționate, pe trei ani.

    Cu această ocazie, conducerea ULIM a avut o întrevedere cu delegația din Coreea de Sud, în cadrul căreia s-a discutat continuarea parteneriatelor academice de succes dintre ambele părți.

    Rectorul interimar Ilian Galben a relevat sprijinul de care se bucură ULIM din partea oaspeților, menționând prioritatea extinderii permanente a cooperării dintre ULIM și universitățile din Coreea de Sud, cu 12 dintre care instituția noastră  a încheiat deja acorduri de colaborare. Totodată, cu această ocazie, Ilian Galben a remarcat realizările obținute de ULIM, la capitolul promovarea limbii și culturii coreene, prin intermediul Centrului ”Se Jong”, care s-au soldat cu zeci de bursieri în Coreea de Sud, deveniți specialiști apreciați în țară și străinătate.

    Prof. univ. dr. hab. Elena Prus, prorector pentru cercetare științifică și studii doctorale, a subliniat rolul important pe care l-a avut regretatul rector Andrei Galben în aceste deschideri, iar actuala conducere a ULIM fiind continuatoare fidelă a proiectelor începute. Noile oportunități de cooperare interuniversitară - proiectele  didactice și de cercetare comune, codiplomarea, schimburile academice pentru facultăți ar fi pașii concreți. Tehnologiile informaționale, medicina alternativă și agricultura sunt domeniile de maxim interes pentru viitorul ULIM.

    Dna Kyeyoung  Lee, viceguvernatorul Provinciei Jeju, s-a arătat încântată de interesul major al ULIM de a coopera cu parteneri coreeni nu doar în domeniul IT, ci și în alte sfere. Codiplomarea este o idee excelentă, avantajoasă pentru ambele părți, consideră viceguvernatorul Provinciei Jeju.

    Dl You Sang Beom, directorul Centrului Coreean din Kiev, sub egida Guvernului Coreei, a subliniat că există universități în Coreea de Sud, interesate de a colabora cu ULIM în sferele menționate. Mai ales că, ULIM a devenit o instituție de învățământ cunoscută, promotoare a limbii, culturii și economiei coreene.

    Dna Angela Prisăcaru a evidențiat colaborarea fructuoasă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu Oficiul Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju, deosebit de avantajoasă pentru întreg sistemul de învățământ din R. Moldova – prin dotări ale instituțiilor, formarea cadrelor didactice în domeniul IT, implementarea eficientă a tehnologiilor informaționale.

    La finalul întrevederii, conducerea ULIM a invitat oficialii coreeni să participe la Conferința Internațională ”Dialogul civilizațiilor: paradigme, reprezentări și practici”, ce urmează a fi organizată, la 16 octombrie a.c., în memoria regretatului rector Andrei Galben. 

 

Serviciul Marketing și Comunicare, ULIM

 


03.04.2018