Dialog interactiv între președintele CEC și studenți
Tinerii alegători din RM sunt cei mai inactivi la scrutinele electorale

Azi, cu ocazia Zilei Internaționale a Alegerilor, dl. Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a ținut o lecție publică, la ULIM, referitoare la educația electorală a tinerilor. Prelegerea s-a transformat într-un dialog interactiv între studenți, cadre didactice și expert.

Educația electorală a tinerilor din RM este lamentabilă, consideră dl. Iurie Ciocan, în condițiile în care doar 5% dintre persoanele cu vârste între 18 și 25 de ani au votat la ultimul scrutin electoral.

”De aceea, insistăm să inoculăm tinerilor principiile democratice ale unor alegeri libere. În cursul săptămânii, membrii CEC vizitează instituțiile de învățământ superior pentru a se întâlni cu tinerii alegători și a le explica faptul, că de ei depinde, în mare parte, bunul mers al alegerilor. Încercăm să le explicăm faptul, că una este mentalitatea alegătorilor în vârstă și alta a tinerilor.

 Optăm pentru activismul tinerilor, care sunt ”motoare” ale societății în transformare. 

CEC încurajează tinerii să participe activ la scrutine nu doar ca alegători, ci și în calitate de candidați, membri ai organelor electorale sau observatori”, susține dl. Iurie Ciocan.

Studenții ULIM s-au arătat buni cunoscători ai proceselor electorale din RM și au evocat punctele nevralgice ale acestora: implicarea  politicului în procesele electorale, probleme ce țin de acuratețea listelor electorale, alegerile dubioase din Orhei, falsificarea voturilor, proasta organizare a scrutinelor pentru diasporă  și alte disfuncții.

Rectorul Andrei Galben a îndemnat studenții să nu se lase manipulați de anumite forțe politice și să fie refractari față de persoanele incompetente, care ar putea veni întâmplător la putere. Domnia sa susține dezvoltarea gândirii critice a tinerilor alegători, de care depinde viitorul democratic al statului.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


04.02.2016