Doi studenţi ULIM au devansat concurenți din 18 țări, la un concurs internaţional de limba engleză
Cei mai buni din peste 1000!

Dmitri Uzun, student în anul I, la Facultatea de Litere (grupa rusă), s-a clasat pe locul I, la prestigiosul Concurs Internaţional de Eseuri “Write-on!”, etapa internaţională. ”Este cel mai reușit text din cele o mie, prezentate de concurenți din Armenia, Azerbaidjan, Botswana, Bulgaria, China, Kenia, Georgia, Madagascar, Kosovo, Ucraina , Zambia etc.”, susține dna Beni Combs-Thelmia, coordonatorul național al competiției în R. Moldova și ex-voluntară a Corpului Pacii.

”Sunt mândră de studentul meu, Dmitri Uzun, un tânăr ingenios, foarte sociabil, sincer, deschis în toate creațiile sale. Are un talent scriitoricesc incontestabil. De fapt, poate activa în orice domeniu umanistic, fiind deosebit de capabil”, spune dna Tatiana Grițac, profesoară care predă orele de lectură analitică lui Dmitri Uzun, la Facultatea de Litere. 

Competiție inițiată de voluntarii Corpului Păcii

Al doilea mare succes al ULIM la concurs a fost și prestația Marinei Nichita, studentă în anul II, a Facultății de Litere, care a obținut locul II, la “Write-on!”, în context internațional. Juriul competiției a fost format din voluntari ai Corpului Pacii și ai Comitetului Organizatoric  internaţional cu sediul în Georgia.

Concursul Internaţional de Eseuri  „ Write-on!” a fost inițiat de voluntarii Corpului Păcii din Georgia, care, în prezent, se organizează în 18 țări ale lumii. În R. Moldova, acesta se desfăşoară din anul 2009.

Etapa naţională a Concursul Internaţional de Eseuri ”Write-on!” s-a deasfășurat în R. Moldova, în perioda 1-24 februarie. În cadrul ULIM, concursul  a fost orgnaizat de  Catedra Filologie Germanică în parteneriat cu  coordonatorul naţional  Beni Thelmia, la care au  participat peste 40 de studenți de la facultățile de Litere, Inginerie, Informatică şi Drept.

La etapa națională a competiției, studentii și elevii din republică au scris peste 1300 de eseuri în limba engleză. La nivel internațional, au fost prezentate peste o mie de texte.

Creativitatea, atuul cel mai important al câștigătorilor

”De remarcat, că actul de creaţie s-a desfăşurat într-o limbă străină, ce a permis participanţilor să dezvolte deprinderi de comunicare scrisă coerentă, expresivă şi convingătoare şi să dovedeasacă cunoştinţe excelente în domeniul limbii engleze.

Este un eveniment, ce încurajează dezvoltarea creativităţii şi imaginaţiei în scrierea liberă, prin promovarea relaţiilor interculturale şi a valorilor universale de respect faţă de demnitatea umană”, afirmă dna Inga Stoianova, șefa Catedrei Filologie Germanică. 

Fenomenul ULIM, explicat simplu de câștigători

L-am întrebat pe Dmitri Uzun, cum își explică acest mare succes și dacă se consideră scriitor: ”Tema eseului se referă la Răul cel mai mare și Binele cel mai așteptat din viață - două ”cutii” ale fiecăruia. Nu mi-a fost dificil să scriu. E chiar simplu, dacă lași imaginația să lucreze. Acesta e secretul. Am devenit scriitor de pe la 14-15 ani, de când public povestiri. De câteva ori, am avut ocazia să citesc fragmente din creațiile mele de pe o scenă. Această victorie mă stimulează enorm.”

Marina Nichita, a doua câștigătoare, a obținut o bursă de un semestru la o universitate în Coreea de Sud.  ”Când am intrat în această competiție, nu mi-am propus să câștig neapărat. Părea distractiv și m-am gândit: de ce nu ?! Temele au fost revigorante și mi-au provocat interesul.

Eram fericită doar să particip, dar rezultatele au fost peste așteptările mele. Mulțumesc organizatorilor pentru acest eveniment deosebit! Mă bucur enorm că am avut ocazia să îmi dezvolt abilitatea de a scrie în limba engleză. Muțumesc mult celor care m-au încurajat!”, ne scrie Marina Nichita.

Informații detaliate despre prestația excelentă a studenților ULIM la etapa națională  a Concursului Internaţional de Eseuri “Write-on!”, găsiți aici :

http://ulim.md/news/ulim/studenti-ulim-premianti-ai-concursului-international-de-eseuri-in-limba-engleza.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


04.04.2016