După absolvirea ULIM, viitori specialiști silvicultori au siguranța locurilor de muncă

Azi, postul de radio ECO FM a difuzat, în direct, un interviu cu dr. Victoria Covali, șefa Catedrei Silvicultură și Grădini Publice din cadrul Facultății Biomedicină și Ecologie. Domnia sa a vorbit despre mari oportunități, la ULIM, pentru viitorii silvicultori.

”Conducători ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite  declară, că silvicultura este profesiunea mileniului. RM are o necesitate acută de specialiști pregătiți, conform cerințelor europene, care să asigure continuitate în creșterea și conservarea pădurilor”, spune dna Victoria Covali.

Prima universitate din RM cu tradiție în acest domeniu

RSSM n-a avut facultăți, unde să fie pregătiți specialiști în acest domeniu. O bună parte dintre cei actuali au fost școliți la universitățile din Moscova, Sankt-Petersburg, Lvov, Voronej.

ULIM este prima instituție universitară din RM, care din anul 1994, a pus bazele de activitate ale Catedrei Slivicultură și Grădini Publice bazându-se pe tradiţia europeană a învătământului silvic superior, luând în considerare necesităţile actuale şi perspectivele de gospodărire a fondului forestier, necesităţile pieţii de muncă în RM şi străinătate.

”Avem contracte de colaborare cu Agenția Moldsilva, Grădina Botanică (Institut) a AȘM. Studenții  beneficiază de lecții și stagii chiar în sânul naturii, ghidați de specialiști practicieni. Astfel, asigurăm activitatea permanentă a viitorilor silvicultori.

Lecții și stagii de practică

Corpul didactic e format din autori de manuale, proiecte, programe și strategii naționale de profil. Să menționăm și faimoasele lor lecții practice de botanică, dendrologie, silvicultură, silvotehnică, exploatarea și industrializarea lemnului etc., de  care beneficiază tinerii. Celor mai buni absolvenți ai facultății noastre le asigurăm locuri de muncă”, menționează dna Ludmila Covali.

Absolvenții Facultății Biomedicină și Ecologie  sunt persoane bine asigurate cu locuri de muncă, activează în funcții de conducere și executive, angajați în parlament și business.

Acces la programe internaționale de formare

Viitorii silvicultori urmează studiile de licență, timp de patru ani. ”Programul de masterat Managementul resurselor forestiere și spațiilor verzi permite specialiștilor din alte sfere să se specializeze în acest domeniu, timp de doi ani și jumătate.

Punem bazele unei cooperări solide cu parteneri din China, pentru ca studenții noștri să preia bune practici în RM. Avem acces la programe internaționale pentru formarea viitorilor specialiști, masterate în străinătate. Colaborăm, de asemenea,  cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea din București, cu o mare tradiție în această sferă. Or, școala românească de silvicultură e recunoscută în context internațional”, conchide șefa Catedrei Silvicultură și Grădini Publice din cadrul Facultății Biomedicină și Ecologie.

Interviul integral poate fi audiat aici: 

http://ecofm.md/index.php/component/k2/item/164-intre-da-si-nu-01-04-2016.

 

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


01.04.2016