Ecaterina Dorodnova, ofițer politic al Delegației UE:
”Suntem încântați că am deschis Centrul de Informare al UE, la ULIM”

În preajma sărbătorii anuale a păcii și unității în Europa, 9 mai, Centrul de Informare al UE din cadrul ULIM a organizat o lecție publică, cu tema - Zece motive pentru care R. Moldova trebuie să aleagă Uniunea Europeană, susținută de dna Ecaterina Dorodnova, ofițer politic în cadrul Delegației UE în R. Moldova. Domnia sa a purtat un dialog interactiv cu studenții ULIM, luând în discuție angajamentele asumate și reformele cerute în toate sferele, pentru statutul de aderare la UE. Domnia sa a accentuat, în special, importanța programelor academice ale UE – Erasmus și Erasmus+ în formarea personală și profesională pentru viitorii specialiști.

O punte de acces direct la Delegația UE

Dna Ecaterina Dorodnova a invitat studenții ULIM să participe, pe 13 mai, la evenimentele dedicate celebrării Zilei Europei, organizate, tradițional, de statele UE, în centrul Chișinăului, unde vizitatorii vor afla despre cele mai importante proiecte europene, derulate în R. Moldova.

”Suntem încântați, că am deschis Centrul de Informare al UE, la ULIM, destinat unui grup larg de tineri. Având în vedere că acestă structură a acumulat experiență de activitate, ULIM ar putea să o împărtășească unor centre similare, lansate recent. Centrul de Informare al UE din cadrul ULIM este o punte de acces direct la Delegația UE, deschisă pentru oricare sprijin solicitat”, afirmă dna Ecaterina Dorodnova.

Ofițerul politic a evidențiat necesitatea stringentă de aplicare în practică a reformelor. ”Ne dorim prosperitatea cetățenilor R. Moldova, să poată călători liber, și beneficia de o multitudine de oportunități în UE, agenții economici de aici să se bucure de toată libertatea comerțului pe piața europeană. Vrem să modernizăm legăturile de transport spre UE, ca industria, agricultura, în general, economia acestui stat să fie modernă și competitivă.

Dorim să curmăm fenomenul corupției din acest stat. UE rămâne alături de R. Moldova, pentru a-i oferi sprijin, rămânând, totuși, un actor din exterior, iar poporul să decidă cum îl folosește”, spune ofițerul politic.

”R. Moldova poate deveni atractivă pentru regiunea transnistreană”

Conflictul transnistrean a fost un alt subiect abordat, la solicitarea studenților. Oficialul s-a referit la securitatea și stabilitatea frontierelor UE. ”R. Moldova dispune de mijloace în a deveni atractivă pentru regiunea transnistreană –  să fie mai prosperă, modernă, cu oportunități de dezvoltare, astfel ca populația de peste Nistru să devină cu mult mai avantajată. Indubitabil, proiectele UE derulate în R. Moldovav ar putea soluționa această problemă”, declară dna Ecaterina Dorodnova.

În contextul celebrării Zilei Europei, 9 mai, cunoscută și ca Ziua Schuman, când este comemorată declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman,  dr. Mihai Cernencu, conf. univ. la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Jurnalism, la rândul său, a susținut o prelegere despre beneficiile apropierii R. Moldova de UE.

Pe finalul evenimentului, Departamentul Informaţional Biblioteconomic (DIB) a desemnat cei mai activi și documentați studenți, participanți la concursul celor mai buni cunoscători de tematici europene. Chiosea Cristina (anul II, Facultatea Drept), Ion Rață (anul II, Facultatea Drept) și Mihail Tunar (anul I, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism) au devenit câștigătorii, recompensați de înaltul oaspete cu mici cadouri.

DIB a lansat o expoziție de publicații, editate la prestigioase edituri, precum OXFORD,  din colecțiile Centrului de Informare a UE din cadrul ULIM.

 

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


28.04.2017