Examenul de licență a tinerilor designeri de interior, la ULIM, apreciat de arhitecți profesioniști

Susținerea proiectelor de licență ale tinerilor designeri de interior a constituit un veritabil eveniment de interes public, apreciat de experți de profil din afara ULIM. La expozitia improvizată la Galeria ULIM, pot fi admirate cele mai reușite dintre acestea. Amenajarea unui spaţiu artistic şi club studenţesc „Art Club ULIM", (re) design-ul unui restaurant urban, a unei cafenele și magazin de suvenire – au fost câteva dintre lucrările luate în discuție de eaxminatori. Președintele Comisiei de licență a fost dr. arhitect Sergius Ciocanu, șeful Departamentului patrimoniu cultural din cadrul Ministerului Culturii.

Designer interior, o meserie foarte căutată pe piaţă

Proaspeții absolvenți  designeri au elaborat proiecte de amenajare interioară a unor obiective de arhitectură existente, urmărind coerenţa criteriilor estetice, funcţionale şi tehnice.

”Ne bucură succesele discipolilor noștri, pregătiți să facă față provocărilor în meseria aleasă. Ei au viitor profesional acasă, dar și în străinătate. Azi, meseria de designer interior este una foarte căutată pe piaţă, deoarece tot mai multe persoane apelează la specialişti pentru individualizarea spaţiilor locuit. Aceasta a devenit o tendință, mai ales printre pasionații de frumos”, afirmă cond. științif., arhitecta Rodica Taburța, conf. univ. la Facultatea Informatică, Inginerie și Design.

Talentul are un rol central, completat cu studiu şi exerciţiu

R. Moldova are nevoie de absolvenţi pregătiţi în domeniu la standarde europene. Calitatea școlii superioare de design interior la ULIM este cea mai potrivită pentru tineri cu asemenea ambiții. ”În ultimii ani, numărul tinerilor designeri care vor să activeze peste hotare este în creștere substanţială și integrarea lor în mediile profesionale preferate sugerează că sunt pregătiţi și capabili să o facă”, susține dna Rodica Taburța.

Absolvenții studiilor de licență la design interior, cu durată de patru ani, obțin diplomă universitară, cu titlul de licențiat în arte. Totodată, formarea profesională complexă le oferă posibilitatea de a se orienta catre alte domenii conexe - artistice, tehnice și teoretice (arta decorativă, scenografie, grafică, publicitate, critică, publicistică, etc.). Titlul de absolvire licențiat în arte permite continuarea studiilor la masterat, astfel, orientarea spre cercetare.

Cele mai creative proiecte de licență 2017

Amenajarea unui spaţiu destinat pentru o galerie de artă şi club studenţesc Art Club ULIM. În Chișinău, nu există niciun club al comunității studenților de la facultățile de artă, design și arhitectură, pentru expunerea lucrărilor și proiectelor realizate, dezbateri sau timp liber, într-in spațiu amenajat, de design clubbing. De aceea, conceptul proiectului Galerie de artă și club studențesc ULIM este bine venit și foarte actual.

(Re) design al unui restaurant urban  - identitatea vizuală a interiorului a fost concepută pe baza brandului național al sectorilui turistic Pomul Vieții, ce reprezintă un simbol complex al culturii naționale.

Cafeneua Ciocolata - un concept de amenajare interioară inovativ în culori alb și maro, sugerând ciocolata cu lapte, cu structuri parametrice în decorul tavanului. Cafenelele aduc profituri mari, din primii trei-patru ani, inclusiv grație designului.

Magazinul de suvenire reprezintă o locație cu un design deosebit, unde stilul traditional reinterpretat caștigă teren.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


19.06.2017