Facultatea Drept și-a deschis aulele liceenilor

Liceeni din Chișinău urmăresc, la ora aceasta, la ULIM, un proces simulat de studenții Facultății Drept, prin intermediul căruia se analizează un act de corupție – abuzul de putere sau de serviciu. Surpriza mare e că acesta nu se desfășoară într-o aulă obișnuită, ci chiar într-o sală de judecată în toată regula, unde viitori juriști din anii terminali își dovedesc profesionalismul prin aplicarea legii asupra unui funcționar cu abateri grave. Adrian Nacu, student masterand la Facultatea Drept, coordonatorul proiectului Corupția în reflectoare, derulat de CNA Studențesc, susține că evenimentul este destinat atât studenților, cât și liceenilor, ca instrument de prevenire a corupției în sistemul educațional.

Infracțiuni de corupție, ilustrate prin procese simulate de studenții juriști 

”Ne propunem, așadar, să ilustrăm prin procese simulate infracțiunile de corupție, să informăm tinerii despre fenomenul corupției (esența, cauzele și consecințele), să promovăm intoleranța față de corupție și să modelăm o conștiință civică.
Furnizăm informații despre cum se poate recunoaște corupția și distinge față de alte infracțiuni și care sunt posibilitățile de combatere a acestui flagel”, explică Adrian Nacu.

Pe de altă parte, studenții au posibilitastea să-și dezvolte competențele oratorice, să se familiarizeze cu procedura penală, să cunoască din interior procesele de judecată. Totodată, organizatorii încearcă să educe integritatea viitorilor studenți și specialiștii ai țării noastre. Inițiativa este susținută deAsociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, în cadrul programului Mobilizarea societății civile întru susţinerea integrității judiciare în Republica Moldova, finanţat de către Departamentul de Stat al SUA şi implementat de Freedom House în Moldova, în parteneriat cu Organizația INVENTO și Facultatea Drept.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


31.10.2017