Gregory Wite, avocat din Canada:
”Studenții juriști ULIM sunt excelenți”

Avocatul canadian Gregory Wite, din cadrul Institutului ”Leavitt” pentru Dezvoltare Internațională, a instruit ca și anul trecut academic, timp de o lună, studenții juriști de la ULIM. Al cincilea an consecutiv, Facultatea Drept, în cooperare cu Ambasada SUA și cu Institutul ”Leavitt” pentru Dezvoltare Internațională, au organizat lecţii în limba engleză cu traducere simultană în română în domeniul avocaturii şi procesului penal, cu implicarea profesorilor străini, care activează în calitate de judecători, avocaţi şi procurori în SUA şi Canada.

”Am venit să ajut tinerii să învețe a gândi critic”

La finalul prelegerilor, s-a făcut o selecție riguroasă a celor mai buni studenți ULIM, care au intrat într-o competiție națională, cu tineri de la universitățile din republică. În urma acesteia,  cei mai bine pregătiți vor beneficia de stagii de practică în SUA și Canada.  

”Am venit să ajut studenții de la ULIM să învețe a gândi critic, întâi de toate. Predau ore de etică şi deontologie profesională, cum tinerii să devină avocați buni în instanță. Studenții ULIM sunt excelenți și, indubitabil, unii dintre ei vor fi stagiari în SUA și Nordul Canadei”, spune dl. Gregory Wite.

”Vrem ca tânăra generație de juriști din RM să ia cele mai bune practici din Canada și SUA”

În opinia domniei sale, sistemul judiciar anglo-saxon poate  servi ca model pentru viitorii juriști din RM. ”Ador procesele cu jurați, deoarece în cazul unui singur judecător, există probabilitatea să nu fie imparțial, pe când 12 persoane vor lua o decizie finală corectă.

Vrem ca tânăra generație de juriști din RM să ia cele mai bune practici din Canada și SUA. Mai mult, învățăm unii de la alții și devenim mai buni”, conchide avocatul canadian.

Institutului ”Leavitt” pentru Dezvoltare Internațională oferă posibilitate unică tinerilor de la noi de a cunoaște metode americane de predare în cadrul facultăților de drept din SUA, apoi, șansa de a-și dovedi abilitățile și cunoștințele ca viitori profesioniști, în cadrul unui proces judiciar simulat.

Participanții la lecții beneficiază de un certificat de absolvire și de șansa de a intra în concurență cu semenii săi, în vederea efectuării unui stagiu de trei săptămâni în SUA sau Canada, cu toate cheltuielile acoperite de organizatori. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul: www.leavittinstitute.com.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


11.05.2017