IN MEMORIAM ANDREI GALBEN
Academia de Științe a Moldovei, alături de familia îndoliată a regretatului Rector al ULIM

La 16 decembrie 2017, la vârsta de 69 de ani, în urma unui atac de cord, a plecat la cele veșnice doctorul habilitat în istorie, profesorul universitar Andrei GALBEN, fondatorul şi rectorul Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM).

Andrei Galben s-a născut la 2 septembrie 1948, în satul Slaveanca, raionul Sângerei. Rectorul ULIM, considerat părintele învățământului privat din Republica  Moldova, care a contribuit la educarea multor generații de studenți prin modernizarea învățământului superior de la noi, a absolvit Facultatea de Istorie, la Universitatea de Stat din Moldova. A fost profesor de istorie la școala medie nr.1 din Sângerei, ulterior, asistent la Universitatea de Stat din Moldova, lector, lector superior. În 1975 își ia doctoratul în istorie la Academia de Științe a Moldovei, este profesor universitar și șef al Catedrei istorie veche și medievală la Universitatea Pedagogică „I. Creangă” din Chișinău. În 1992 fondează Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Autor a peste 400 de lucrări didactico-științifice, profesorul universitar Andrei Galben a fost membru corespondent al Institutului de Relații Internaționale din Paris, Franța (1996), academician al Academiei Pentru Pace și Progres, Washington, SUA (1996), academician al Institutului de Biografii, SUA (1997), membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia (1998), academician al Academiei Mondiale, Varșovia (1999).

Rectorul Andrei Galben a fost distins cu Medalia de Aur a Asociației Juriștilor Americani, Diploma de Onoare a Universității din Alabama, SUA, Diploma de Onoare și membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relații Internaționale, Franța, Medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicină „Albert Schweitzer”, Polonia), medalia „Eminescu Integral”, Ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii”, Laureat al Premiului Naţional „GALEX”, pentru cel mai bun fondator de bibliotecă, Medalia Academiei de Științe a Moldovei „Dimitrie Cantemir”.

Pagina înscrisă de rectorul Andrei Galben în istoria învățământului superior național, dar și internațional va rămâne una memorabilă pentru toți cei care l-au cunoscut, dar și pentru cei care vor veni să-i continue idealurile, pe care le-a îmbrățișat și le-a promovat cu insistență și dedicație cel care a fost rectorul Andrei Galben.

În acest moment de profundă tristețe și greu al despărțirii, Academia de Științe a Moldovei este alături de familia îndoliată, de cei apropiați, exprimând sincere condoleanțe și toată compasiunea pentru trecerea, mult prea devreme, la cele veșnice, a celui care a fost dr.hab., prof. univ. Andrei GALBEN, rector ULIM, omul care a trăit într-o lume a propriilor griji și vise și pe care a știut să le transforme în realități notabile.

Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în Împărăția Sa!

 

În numele corpului academic, 

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, 

academician Gheorghe DUCA


18.12.2017