Jan Plešinger, fost șef-adjunct al Misiunii OSCE de la Chișinău:
”Succesul nostru în RM rezidă în faptul, că războiul din 1992 nu s-a mai repetat”

Dl. Jan Plešinger, fostul șef-adjunct al Misiunii OSCE în RM în perioada 2011-2015, a efectuat o vizită, la ULIM, în calitate de director al Centrului de Documentare a OSCE din Praga. Domnia sa a susținut o prelegere, cu tema Centrul de Documentare al OSCE din Praga – memoria, istoria şi prezența sa pe terenul OSCE-ului. Viitorii politologi, specialiști în relații internaționale și toți cei interesați de sfera politicii au avut un dialog interactiv cu înaltul oaspete. Domnia sa a făcut o radiografie a conflictelor militare din Europa și intervențiile OSCE în facilitarea rezolvării acestora.

Centrul de Documentare al Misiunii OSCE din Praga se ocupă cu documentarea activităților acestei organizații, diseminarea informațiilor publice și promovarea serviciilor de informare. Misiunile OSCE reprezintă instrumente ale diplomației multilaterale în domeniul prevenirii conflictelor și gestionării crizelor. Aproximativ 2.500 de reprezentanțe ale OSCE activează în prezent prin intermediul a 18 misiuni (numite „misiuni“, „oficii“ sau „oficii de proiect“) în 16 țări din Europa de Sud-Est, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

”Vrem să atragem studenții în crearea unui mediu benefic pentru relațiile între națiuni și oameni”

Centrul de Documentare a OSCE din Praga funcționează în cadrul Secretariatului OSCE din Viena și dispune de o mare bibliotecă și arhivă, deosebit de atractive pentru studenți. ”OSCE a rămas singura platformă diplomatică, unde putem discuta problemele de maximă urgență și de securitate în Europa. Nu toți tinerii au posibilitatea de a se deplasa și studia în cadrul instituției noastre. De aceea, am decis să organizăm pentru o bună parte dintre ei lecții despre istoria, securitatea și relațiile internaționale sub egida OSCE.

E important să atragem studenții în crearea unui mediu prietenos pentru națiuni și oameni, în general. În contextul agravării situației politice internaționale, rolul tinerilor este de a îmbunătăți relațiile dintre oameni și state. Vrem să contribuim la atragerea tinerilor în rezolvarea acestor probleme.

Mandatul principal al Misiunii OSCE la Chișinău ține de facilitarea rezolvării conflictului transnistrean. Succesul nostru în R. Moldova rezidă în faptul, că războiul din anul 1992 nu s-a mai repetat. Este victoria tuturor celor implicați în remedierea diferendului transnistrean. Rolul OSCE este de a facilita posibilități de rezolvare a conflictului”, declară dl.  Jan Plešinger.

Pentru mai multe detalii, accesați linkul: OSCE Presentation

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM13.04.2017