Lansarea BNM, la ULIM, a unei serii noi de monede metalice

Miercuri, 28 martie 2018, Banca Națională a Moldovei (BNM) a organizat, la ULIM, un seminar pentru studenți, în legătură cu lansarea unei serii noi de monede metalice, susținut de dl Corneliu Melnic, șeful Direcției Operațiuni cu numerar al respectivei instituții.

Obiectivul esențial al întrunirii este familiarizarea tinerilor cu un proiect de maximă actualitate și utilitate pentru cetățenii R. Moldova. Studenții ULIM sunt printre primii cetățeni care au văzut și pipăit noii bani metalici cu design atractiv.

BNM a pus în circulație, începând cu data de 28 februarie 2018,  o serie nouă de monede metalice, utilizate în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală. La 25 de ani de la introducerea sa, leul moldovenesc se modernizează, pentru a fi utilizat mai sigur și mai comod. ”Evenimentul face parte din campania noastră de informare și, în ajunul Sărbătorilor de Paști, vrem ca studenții ULIM să se implice în promovarea  noutății în localitățile sale de baștină ”, explică dl Corneliu Melnic.

Monedele sunt introduse ca urmare a unui amplu studiu economic privitor la utilizarea banilor în numerar în R. Moldova și pe plan internațional. Potrivit acestuia, bancnotele cu valoare mică, utilizate în statul nostru, au intrat în „zona de monetizare” – definită prin folosirea lor frecventă pentru cumpărături zilnice – ceea ce explică uzura lor rapidă, susține expertul. BNM a organizat consultări publice, în vara-toamna anului trecut, cu experți independenți, autorități locale și centrale, reprezentanți ai mediului de afaceri și bancar, care au confirmat concluziile formulate de studiul în cauză. 

Punerea în circulație a noilor monede  va optimiza utilizarea banilor în numerar din R. Moldova, conform celor mai bune practici internaționale în domeniul circulației monetare.

Serviciul Marketing și Comunicare, ULIM

 


31.03.2018