Lecturi incitante despre civilizații paralele
”Noi, în contextul altor civilizații…”

Dezbaterea publică pe marginea celei de-a două părți a studiului ”Civilizații paralele care evoluează spre fuziune”, realizat de academicianul Andrei Galben, continuă la ULIM.”Noi în contextul altor civilizații” – este laitmotivul acestui capitol. Noua abordare geopolitică a dlui Andrei Galben a provocat discuții aprinse nu doar în mediul universitar, ci și în mass-media.

Autorul evocă locul și rolul RM în context european și global. ”Noi, cei din RM, deși suntem o țară cu un popor puțin numeros, deja am izbutit să contribuim la conținutul și calitatea civilizațiilor contemporane. Devenind mai activi la nivel continental și mondial, împreună cu alte țări romanice redăm lumii latine o calitate nouă. Moldovenii, în ultimele două decenii,  sunt încadrați plenar în procesul de dezvoltate socio-economică a multor țări și popoare”, scrie autorul.

”Domnul Andrei Galben ne îndrumă spre o cultură a civilizațiilor și punctează reușitele popoarelor care ar putea să conducă la un viitor prosper. Domnia sa evidențiază trei elemente indispensabile unei civilizații prospere: statul de drept, aspectele economico-financiare, o cultură a sportului, care încă nu caracterizează RM. Autorul ne invită la o lectură incitantă, din care putem afla cum au reușit anumite națiuni să devină modele de succes”, remarcă dna Viorica Țîcu, decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism.

Presupoziții despre apropierea unor culturi și sisteme economice diferite

Civilizațiile se întâlnesc, dar rămân în continuare paralele, consideră dr. conf. Mihai Cernencu, șeful Catedrei Relații Internaționale, Politologie și Istorie. ”În Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, găsim lumi total diferite. Se poate remarca, totuși, ”împrumutarea” tehnologiilor informaționale și a sistemului de învățământ occidental cu predare în limba engleză în toate instituțiile de acolo. În partea de nord a Nigeriei, dar și în cea sudică a Sudanului, este aceeași religie creștină. Azi, e dificil să observăm apropierea unor civilizații. Putem presupune doar că, într-un viitor îndepărtat, se vor apropia.

Tradiționalismul pe care l-a păstrat civilizația arabă pare să nu cedeze. Civilizațiile paralele ar putea rămâne în continuare paralele, deoarece religiile constituie bazele civilizațiilor. Există un război interconfesional de cinci ani de zile, care va fi depășit cu greu în viitorul apropiat. Se zice că va fi o monedă unică în lumea arabă sau în Rusia și China. Sunt excluse asemenea presupoziții, din simplul motiv că discutăm despre culturi și sisteme economice diferite”, opinează dl. Mihai Cernencu.

Secolul XXI nu cred că va fi al creștinismului sau nu va fi deloc, crede profesorul. ”A fost început cu escaladarea terorismului. La acest debut de veac, încă nu avem certitudinea unei apropieri dintre civilizații”, conchide dl. Mihai Cernencu.

Dezbaterea a fost organizată de Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Jurnalism, Facultatea Drept, Facultatea Științe Economice și DIB, în cadrul ULIMFest.

 

Partea a II-a a studiului poate fi accesat AICI

Alte detalii despre dezbatere AICI

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


19.10.2015