ULIM, ambasador al culturii și diplomației universitare


Peste o sută de elevi, studenți și adulți din R. Moldova participă la Ediția a IV-a a Școlii de vară ”IT, limba și cultura coreeană”, organizată de Agenția de Stat a Coreei de Sud (NIA), Institutul de Științe Tehnologice din Gwang Ju, în colaborare cu Centrul de Cultură și Limbă Coreeană ”Se Jong” din cadrul ULIM. Tabăra de vară face parte din Programul ”Word, Friends, IT, Volunteers”.

Până la finele lunii, un grup de voluntari de la Institutul de Științe și Tehnologii din orașul Gwang Ju (GIST), R. Coreea, predau cursuri de IT, limbă și cultură coreenă tuturor doritorilor din țara noastră. Tabăra de vară se desfășoară la sediul ULIM și în localitățile Budești (Chișinău) și Oxentea (r-l Dubăsari). Una dintre surprizele oaspeților coreeni este prezența la tabăra de vară a lui Corneliu Șochichiu, originar din Drochia, în prezent profesor la GIST. El predă un curs de fizică cursanților noștri.

Tinerii coreeni s-au împrietenit cu semenii lor din R. Moldova și „au luat cu asalt” cele mai pitorești locuri de la noi. Tabăra de vară a devenit un mecanism eficient de promovare turistică, științifică și de studii a țării noastre în Coreea de Sud.  Voluntarii Ji Changwoo și Park Jinho susțin că, lecțiile de limba coreeană și de tehnologii informaționale sunt dificile. Ei s-au împrietenit cu tinerii noștri, care sunt la fel de ambițioși în cazul acesta, unica diferență fiind cea lingvistică.

Limbile asiatice, tot mai necesare

”De patru ani de la inițierea acestei tabere de vară în R. Moldova, observăm un interes crescând al tinerilor de aici față de limba și cultura coreeană. Acest eveniment anual a devenit o un ”salt” important pentru mulți tineri care vor să studieze coreeana la ULIM, dar și pentru cei care vor beneficia de bursele R. Coreea pentru a studia la diverse facultăți de acolo. În general, românii au un talent deosebit la învățarea limbilor străine. La ULIM, există 45 de studenți, care învață la Facultatea de Litere (engleză-coreeană),  spune Han Ho Jin, șeful Centrului de Cultură și Limbă Coreeană ”Se Jong”.

În plus, la ULIM studiază peste o sută de cursanți de toate vârstele, din afara instituției, repartizați pe nouă grupe de studii. Ei obțin documente ce atestă nivelul de cunoaștere a limbii coreene.

Specialiștii remarcă perspectiva utilizării pe viitor a limbilor asiatice în contextul globalizării. Dacă în secolul XX engleza era prima limbă internațională, situația s-a schimbat astfel încât, limbile asiatice devin tot mai necesare. Coreeana, chineza, japoneza sunt din ce în ce mai folosite.

Tinerii coreeni se simt ca acasă în RM și vă propun să urmăriți un filmuleț dinamic despre voluntariatul la ULIM:

http://www.youtube.com/watch?v=jv5CP2NalKE 


Afla mai multe despre “World Friends Korea”: http://www.worldfriendskorea.or.kr/

sau  http://en.wikipedia.org/wiki/World_Friends_Korea 

Mai multe detalii despre activitatea Centrului de limbă și cultură “Se Jong” din cadrul ULIM puteți afla consultând pagina web: http://sejong.ulim.md/  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Serviciul de marketing și Comunicare, ULIM


08.07.2015