Luna Francofoniei la ULIM, marcată de vizita rectorului AUF

Rectorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), dl. Paul de Gaudemar, va efectua o vizită la ULIM, marți, 14 martie. La ora 17.00, la Centrul pentru Reușită Universitară (sala 410), înaltul oaspete se va întâlni cu studenții. Este primul eveniment organizat, la ULIM, anul acesta, legat de marcarea, la 20 martie, a Zilei Internaționale a Francofoniei. Precizăm că RM este parte a Organizației Internaționale a Francofoniei, iar ULIM este membră a AUF și, în fiecare an, propune un vast program de acțiuni francofone.

În contextul Lunii Francofoniei, dl. Ghenadie Râbacov, șeful Catedrei Filologie Romanică „Petru ROȘCA” și responsabilul CRU, împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere, a participat la ceremonia de inaugurare a manifestărilor organizate, tradițional, de Antena din Chișinău a AUF, sub înaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al RM.

Franceza rămâne, mai presus de toate, limba artei și a științei, alături de engleză

Evenimentul s-a desfășurat în incinta MAEIE, în prezența dnei viceministru Daniela Morari, a Excelenței Sale  Pascal Vagogne,  ambasadorul Franței în RM, a dlui Mohamed Ketata, directorul regional al AUF în Europa Centrală și Orientală și a dnei Roxana Țurcanu-Tolomey, responsabila Antenei din Chișinău a AUF.

După mesajele de salut ale diplomaților și reprezentanților AUF, managerii universitari, profesorii și studenții au luat parte la conferința, cu tema Enjeux et synérgie de coopération universitaire et scientifique (Obiectivele și sinergia cooperării universitare și științifice), animată de dl. Fabien Flori, diplomat, profesor la Universitatea Pasquale PAOLI din Corsica, predecesorul directorului regional Mohamed Ketata.

În intervenția sa, profesorul, matematician de formație, a vorbit despre revoluționarea lumii științifice de la Einstein încoace, sprijinirea studiilor de calitate și promovarea cercetărilor de excelență. Domnia sa s-a pronunțat și asupra necesității stringente de intensificare a colaborărilor academice internaționale, prin utilizarea limbilor străine, colaborări ce ar ajuta mediul universitar să facă față provocărilor globalizării. În pofida anglicizării, franceza rămâne, mai presus de toate, limba artei și a științei, alături de engleză, principala limba utilizată în lucrări academice și de cercetare.

Publicul a avut posibilitatea să dialogheze cu invitatul, să vină cu comentarii și precizări cu privire la cooperarea interinstituțională în RM, contribuția francofoniei în amplificarea proiectelor științifice internaționale și sporirea competitivității universităților.

După www.languages.ulim.md


10.03.2017