O NOUĂ EDIŢIE A CONCURSULUI DE PROFICIENȚĂ A LIMBII CHINEZE ”PODIȘORUL CHINEZESC” ORGANIZAT DE INSTITUTUL CONFUCIUS DIN CADRUL UNIVERSITĂȚII LIBERE INTERNAȚIONALE

La 27 aprilie, CURENT, Institutul Confucius din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, a organizat cu succes a 14-a ediție a preliminariilor concursului “Podișorul Chinezesc” pentru studenți și cea de-a 8-a ediție a concursului “Podișorul Chinezesc” pentru elevii din Republica Moldova.

 La acest eveniment au luat parte Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, dl Tong Mingtao şi soţia, dna Du Ying, consilierul comercial al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, dl Song Xuejun, precum și vice-rectorul Universității Libere Internaționale și directorul din partea Moldovei al Institutului Confucius, dl Nicolae Țâu, pro-decanul facultăţii Litere, dna Nebunelea Natalia, care au făcut parte din onorabilul juriu. Moderatoarea şi gazda acestui eveniment a fost dna Ma Linjuan, directorul Institutului Confucius din partea Chinei.

 Concursul “Podișorul Chinezesc” este organizat anual şi se desfăşoară în două etape: la nivel local şi la nivel internaţional. În cadrul primei etape, la nivel local, participanţii concursului participă la trei probe: prezentarea unui discurs propriu, testarea cunoștințelor de limbă chineză și prezentarea de talente şi include 2 categorii de participanţi: studenţi şi elevi. Cîştigătorii concursului sînt selectaţi în urma acestor probe şi sînt deliberaţi de către juriu. Cîştigătorii Premiului Mare urmează să reprezinte Republica Moldova în cadrul celei de a 2 etapă a concursului şi anume, Ediţia Internaţională care va avea loc în China. Cîştigătorii locului I și II la categoria studenţi şi cîştigătorii locului I, II, III, IV la categoria elevi, vor avea ocazia să plece în China, doar ca spectatori.

La concursul propriu-zis, au participat 5 studenţi şi 9 elevi. În prima parte a concursului, concurenţii au prezentat cîte un discurs la tema "Visul meu chinez". Având în vedere că în anul 2015 se celebrează ce-a de-a 70-a aniversare de la al Doilea Război Mondial, participanţii au trebuit să-şi expună părerea despre acest eveniment. Toţi concurentii şi-au exprimat dorința pentru pace și armonie în întreaga lume.

La secțiunea întrebări și răspunsuri, concurenţii au dat dovadă de cunoştinţe deosebite despre cultura chineză, răspunzînd la întrebări cu uşurinţă. La secțiunea talent, diferiţi participanţi şi-au demonstrat aptitudinile în diferite domenii, cum ar fi: recitarea poeziilor, decuparea hîrtiei, dans, actorie, interpretarea cîntecelor chinezeşti şi multe altele.

În urma deciziei juriului, cîştigătorii concursului “Podișorul Chinezesc” au fost desemnaţi, la categoria student - Valeria Ţurcanu, iar la categoria elevi - Iuliana Cazachevici.

La încheiere, dl Tong Mingtao,  Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi participanţii la acest concurs, felicitîndu-i şi remarcînd progresul făcut de aceştia în studierea limbii şi culturii chineze. În cele din urmă, dl. Mingtao a sfătuit toţi concurenţii să meargă mai departe pe drumul de însușire a limbii chineze pentru a deveni mesageri în stabilirea relaţiilor de prietenie între Moldova și China, pentru a promova schimburile culturale între cele două țări.

 Dl Nicolae Țâu, directorul din partea Moldovei al Institutului Confucius, a reiterat faptul că tot mai mulţi studenţi vin să-şi facă studiile la ULIM pentru a studia limba chineză la Institutul Confucius, dînd dovadă de competențe lingvistice solide. De asemenea, dl Ţâu a adus sincere mulțumiri reprezentanților Sediului Central al Institutului Confucius Hanban care oferă oportunități valoroase pentru studenții din Republica Moldova pentru a merge în China, unde pot studia și afla lucruri valoroase din cultura chineză, fapt ce îl face mândru că ULIM găzduieşte concursul “Podișorul Chinezesc” şi multe alte proiecte organizate şi desfăşurate în cadrul Institutului Confucius.

Un reportaj difuzat de postul de televiziune Prime TV despre Concursul “Podișorul Chinezesc” poate fi accesat la:

http://www.prime.md/rom/shows/item3/news/reportaje/item19780/


30.04.2015