Primul consilier al Ambasadei Franței în RM
s-a întâlnit cu studenții ULIM

Azi, la ULIM, primul consilier al Ambasadei Franței în RM, dl. Jérémie Petit, a susținut o conferință publică interactrivă, dedicată celei de-a 110-a aniversări de la adoptarea Legii din 1905 referitoare la separarea dintre stat şi biserică. Pe 9 decembrie, Franța celebrează acest eveniment istoric, grație căruia, în toate instituțiile statului au fost introduse principiile laicității. Acesta este un element clasic al legislației moderne, întâlnit în vechile democrații occidentale.Laicitatea a reprezentat un pas important în evoluţia statului francez, putând fi soluţia pentru un viitor armonios în cadrul UE, din punct de vedere religios.

Dna Ana Guțu, prim-vicerector ULIM, a salutat prezența diplomatului francez la universitatea noastră, prin susținerea unei conferințe extrem de utile pentru tineri, în contextul mentalităților de sorginte sovietică de la noi, ce țin de prezența privilegiată a reprezentanților Bisericii Ortodoxe în spațiul public.

Îndemn la promovarea toleranței în societate

”Separarea dintre stat și biserică a generat principiile democratice, cărora RM se alătură. Realizarea acestor deziderate a fost posibilă în Constituția din 1958. Separarea bisercii de stat este o valoare inestimabilă a Republicii Franceze. Franța care a luptat pentru libertatea în toate sferele, a devenit un simbol al sacrificiului, pe fundalul atacurilor teroriste împotriva valorilor libertăților umane. Suntem solidari cu națiunea franceză.

Misiunea universității e de a educa cetățeni, conform principiilor democrației, pacea universală fiind idealul nostru suprem. Cultura religioasă semnifică toleranța religioasă într-un stat, întâi de toate, când liderii tuturor confesiunilor își dau mâna, spre exemplu,cei ortodocși cucei catolici”, menționează dna Ana Guțu.Domnia sa a îndemnat studenții să promoveze spiritul toleranței în societate, readucând în atenție cunoscutul citat al filosofului Voltaire – ”Libertatea mea se termină acolo, unde începe libertatea altuia”. 

Soluţie pentru un viitor armonios în cadrul UE

Dl. Jérémie Petit a evocat momentele cele mai importante din istoria statului francez cu privire la adoptarea legii laicității. Conferința a fost una dinamică, transformându-se într-o dezbatere cu privire la situația din RM la acest capitol și în lumea civilizată. ”Aceasta reprezintă valoarea fundamentală a Republicii Franceze, instrumentul esențial pentru punerea în aplicare a normelor ce țin de libertate, egalitate și fraternitate. Garantarea libertății cultelor și conștiinței religioase, separarea politicii și bisericii de stat, secularismul asigură unitatea națională. Sunt valori actuale pe fundalul creșterii tensiunilor interconfesionale”, declară dl. Jérémie Petit.

Laicitatea nu este un model universal și este adesea înțeles greșit și e criticat dincolo de hotarele franceze, observă diplomatul. ”Prin urmare, explicăm acest concept în dialogul nostru bilateral și în cadrul forurilor internaționale. Laicitatea este rezultatul istoriei poporului francez și nu poate fi transpus în toate contextele. Constituie, totuși, un exemplu valoros de aplicare în practică a libertăților fundamentale, un mijloc de a asigura conviețuire în condițiile diferențelor religioase”, declară primul consilier al Ambasadei Franței în RM. Domnia sa a amintit că RM, ca țară ce se aliniază la valorile UE, va ține cont de principiile discutate.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


09.12.2015