Problemele societăților post-conflictuale, abordate de dr. Vitalie Gamurari, la o conferință internațională a Crucii Roșii

Dr. Vitalie Gamurari, directorul Școlii Doctorale de Drept ULIM, a participat la ediția a XII-a a Conferinței Internaționale Martens Reading – 2017: International Humanitarian Law in Times of Crisis and Change / Legislația umanitară internațională în perioade de criză și schimbare din Sankt-Petersburg, organizată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), Facultatea de Drept a Universității din Sanct-Petersburg și Asociația de Drept Internațional a Federației Ruse. În fața unor experți din 25 de țări, între care din Marea Britanie, Elveția, Franța, Germania, Italia, Coreea de Sud, Siria etc., domnia sa și-a prezentat studiul comparat Justiția tranzițională în context educațional, sub aspectul reconcilierii societăților post-conflictuale.

Evenimentul a reunit savanți, foști judecători ai tribunalelor penale internaționale pentru fosta Iugoslavie, Rwanda, Liban, judecători ai Curții Penale Internaționale, Curții Internaționale de Justiție, etc. La conferință a fost prezentă și o delegație a Ministerului Justiției din R. Moldova.

Dl. Vitalie Gamurari a evidențiat  rolulul justiției tranziționale în reconcilierea societăților ce au trecut prin conflicte armate sau regimuri autoritare, pe exemplele Bosniei și Herțegovina, Kosovo, Irlandei de Nord, Africii de Sud, Algeriei, Tunisiei, Maroc, inclusiv R. Moldova, cu referire la diferendul transnistrean.

Printre subiectele abordate în cadrul acestei conferințe se numeră: dreptul internațional umanitar și combaterea terorismului, dreptul internațional umanitar în viziunea juriștilor militari, operațiunile multinaționale sub aspecte judiciare etc. Protecția bunurilor culturale în timp de conflict armat a fost o altă temă centrală a conferinței, organizată în cadrul unei sesiuni speciale, în parteneriat cu Muzeul Ermitaj.

Reprezentanții R. Moldova, în calitate de membri ai Comitetului Naţional pentru Coordonarea şi Implementarea Dreptului Internaţional Umanitar, s-au întrunit alături de membrii comisiilor similare din mai multe state, precum România, Belarus, Kârgâzstan, Siria, Ungaria etc. Discuțiile s-au axat referitor la punerea în aplicare a politicilor privind dreptul internațional umanitar, reieșind din angajamentele asumate.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


08.06.2017