Profesiunea mileniului
Silvicultori cu studiile ULIM au siguranța locurilor de muncă

Absolvenții Facultății Biomedicină și Ecologie sunt persoane bine asigurate cu locuri de muncă, activează în funcții de conducere și executive, angajați în parlament și business. La ceremonia înmânării diplomelor de licență, am întâlnit doi silvicultori, care activează în această sferă. Ei recomandă tuturor persoanelor dornice să practice meseria în cauză să urmeze studiile la ULIM, deoarece acestea asigură joburi pentru viitorii specialiști, foarte necesari pe piața muncii.

Alexandru Chirică este de aproape un an, șeful Ocolului Silvic Cornești din cadrul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură ”Silva-Centru Ungheni”. ”Facultatea m-a ajutat enorm să-mi încept activitatea în ramură. Sunt foarte mulțumit de pregătirea profesională obținută, la ULIM.  Aici te simți ca într-o familie, care-ți oferă un viitor sigur în silvicultura din RM. De aceea, recomand celor indeciși să-și continue studiile, la ULIM.”

”RM are o necesitate acută de specialiști pregătiți în această sferă, conform cerințelor europene”

Dumitru Zlatov, șeful Ocolului Silvic Basarabeasca, în cadrul Întreprinderii de Stat ”Iargara”: ”De 33 de ani, activez în acest domeniu, însă nu aveam studii superioare. Timpurile se schimbă și cei cu diplome universitare au prioritatea. Chiar dacă sunt mai în vârstă, m-am decis să fac această facultate de perspectivă, la ULIM. Specialiștii de aici ajută mult în formarea profesională a silvicultorilor. Se cer asemenea specialiști în RM, unde această ramură trebuie dezvoltată.”

”Conducători ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite  declară, că silvicultura este profesiunea mileniului. RM are o necesitate acută de specialiști pregătiți în acest domeniu, conform cerințelor europene, care să asigure continuitate în creșterea și conservarea pădurilor”, spune dna Victoria Covali, șefa Catedrei Silvicultură și Grădini Publice din cadrul Facultății Biomedicină și Ecologie.

Prima universitate din RM cu tradiție în domeniu

 RSSM n-a avut facultăți, unde să fie pregătiți specialiști în acest domeniu. O bună parte dintre cei actuali au fost școliți la universitățile din Moscova, Sankt-Petersburg, Lvov, Voronej. ULIM este prima instituție universitară din RM, care din anul 1994, a pus bazele de activitate ale Catedrei Slivicultură și Grădini Publice, bazându-se pe tradiţia europeană a învătământului silvic superior, luând în considerare necesităţile actuale şi perspectivele de gospodărire a fondului forestier, necesităţile pieţei muncii în RM şi străinătate.

Oportunități pentru viitorii silvicultori

”Avem contracte de colaborare cu Agenția Moldsilva, Grădina Botanică (Institut) a AȘM. Studenții  beneficiază de lecții și stagii chiar în sânul naturii, ghidați de specialiști practicieni. Astfel, asigurăm activitatea permanentă a viitorilor silvicultori.

Corpul didactic e format din autori de manuale, proiecte, programe și strategii naționale de profil. Să menționăm și faimoasele lor lecții practice de botanică, dendrologie, silvicultură, silvotehnică, exploatarea și industrializarea lemnului etc., de  care beneficiază tinerii. Celor mai buni absolvenți ai facultății noastre le asigurăm locuri de muncă”, menționează dna Ludmila Covali.

Acces la programe internaționale de formare

 Viitorii silvicultori urmează studiile de licență, timp de patru ani. ”Programul de masterat Managementul resurselor forestiere și spațiilor verzi permite specialiștilor din alte sfere să se specializeze în silvicultură, timp de doi ani și jumătate.

Punem bazele unei cooperări solide cu parteneri din China, pentru ca studenții noștri să preia bune practici în RM. Avem acces la programe internaționale pentru formarea viitorilor specialiști, masterate în străinătate. Colaborăm, de asemenea,  cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea din București, cu o mare tradiție în această sferă. Or, școala românească de silvicultură e recunoscută în context internațional”, conchide șefa Catedrei Silvicultură și Grădini Publice din cadrul Facultății Biomedicină și Ecologie.

Un amplu interviu radio cu dna Victoria Covali, șefa Catedrei Silvicultură și Grădini Publice din cadrul ULIM, poate fi audiat aici: 

http://ecofm.md/index.php/component/k2/item/164-intre-da-si-nu-01-04-2016.

 

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 


20.07.2016