Profesori din China ajută tinerii din RM să îmbrățișeze cariere de succes în diplomație, afaceri și educație

Azi, la ULIM, s-a desfășurat Festivalul Tradițional Chinezesc Mijlocul Toamnei, devenit un eveniment așteptat de profesorii și studenții din cadrul Institutului CONFUCIUS. Cei pasionați de limba, cultura și civilizația Țării Marelui Zid beneficiază, la ULIM, nu doar de lecții moderne de chineză, ci și de experiențe culturale unice în R. Moldova. Azi, cursanții Institutului CONFUCIUS au fost invitați la o lecție…de bucătărie națională chinezească, unde au fost serviți cu ceai, prăjituri, în special cozonacul lunii (yueh ping), care se prepara noaptea, la lumina lunii.

Festivalul Mijlocul Toamnei, experiență culturală unică în RM, pentru cei care învață chineza, la ULIM

Studenții se bucură de cunoașterea artei chineze. Festivalul e și un prilej de a face un bilanț al progreselor realizate de către șefii Institutului CONFUCIUS ULIM. Dl. Wang Yifeng, directorul CONFUCIUS ULIM din partea Chinei:

”În anul acesta universitar, avem un număr mai mare de profesori și voluntari din China - de la nouă, la 14! Profesori universitari cu grade științifice, doctori au venit în Chișinău să ajute tineretul studios de aici să îmbrățișeze cariere diplomatice de succes în afaceri, învățământ, legate de relațiile dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză.

Investim substanțial în activitatea CONFUCIUS ULIM, deoarece este unica instituție de studiere a limbii și culturii chineze în R. Moldova, ce contribuie și la intensificarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre statele noastre. CONFUCIUS ULIM a devenit un partener de încredere în acest proces ascendent.”

Investiții substanțiale la CONFUCIUS ULIM

Prin intermediul Festivalului Chinezesc Mijlocul Toamnei, de azi, Institutul CONFUCIUS ULIM oferă imagine comprehensivă asupra tradițiilor Chinei, pentru cei care vor să o cunoască. Există un obicei, ca la această sărbătoare, să se reunească familiile. Profesorii veniți din China să predea tinerilor din R. Moldova, duc dorul celor dragi de acasă.

Iată că studenții lor de la CONFUCIUS ULIM îi ajută să nu mai simtă distanța mare de cei apropiați. Ca dovadă, tinerii noștri s-au bucurat împreună cu dascălii lor…de o masă extraordinară de bucate chinezești, pregătită de înșiși profesorii lor, care le-au adus o parte din sufletul marelui popor asiatic și le-au povestit despre începuturile celebrării festivalului în perioada dinastiei Tang (618 - 907), într-o perioadă de abundenţă materială şi înflorire culturală.

”Cei care studiază limba Țării Marelui Zid să-i cunoască și tradițiile culturale”

”Festivalul Mijlocul Toamnei este una dintre cele mai importante sărbători chinezești. De aceea, e necesar ca cei care învață limba Țării Marelui Zid să-i cunoască și tradițiile culturale. Astfel, stimulăm tinerii să fie curajoși în studiul chinezei. CONFUCIUS ULIM aplică metodele de învățare cele mai recente și eficiente. Dovadă este numărul în permanetă creștere a studenților și cursanților, dornici să-și lege viitorul de limba chineză. 

Anul acesta, la CONFUCIUS ULIM, ne așteaptă evenimente excelente extracurriculare nu doar în capitală, ci și în teritoriu. Cadrele didactice din China se vor deplasa nu doar la Bălți, ci și în Cahul, Comrat, în vederea extinderii proiectelor noastre. Suntem într-o relație de colaborare progresivă cu HANBAN (instituția coordonatoare din Beijing a institutelor CONFUCIUS în lume), care ne apreciază și sprijină”, precizează dl. Radu Plămădeală, directorul Institutului CONFUCIUS ULIM din partea R. Moldova.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


03.10.2017