Profesori ULIM, instruiți de experți germani, pentru o rețea internațională de mediatori în soluționarea conflictelor

Dna Svetlana Haraz, șefa Catedrei Asistență Socială și Sociologie Nicolae Sali, a beneficiat, recent, de instruire în cadrul unui proiect internațional de formare și extindere a rețelei de mediatori Mediation with Groups and Building Mediation Bureaus East-West Dialogue-2017, derulat de Universitatea Hamburg și coordonat de prof. dr. Alexander Redlich, cu suportul financiar al German Academic Exchange Service (DAAD).

Profesoara ULIM a participat la un workshop, organizat în Odesa, cu participarea mediatorilor din Rusia, Ucraina și R. Moldova (inclusiv din regiunea transnistreană). Medierea este forma de intervenție prin care se promovează reconcilierea, negocierea unui compromis între atitudini ostile, prin implicarea unei a treia părți neutre. Scopul proiectului ține de formarea unor specialiști, care vor deschide centre de mediere în toate țările implicate.

La prima etapă a instruirii, participanții au susținut probe practice ca mediatori în soluționarea conflictelor. A doua parte a workshop-ului s-a axat pe elaborarea planului de activități pentru primul an de activitate a birourilor de mediere în fiecare țară. 

”Pentru R. Moldova sunt benefice toate practicile bune, ce ar putea fi adaptate specificului nostru socio-cultural și politic. De la colegii din Germania, am preluat deja metodologia IMMCO de formare continuă a specialiștilor în medierea între mai multe părți. Și instituțiile noastre universitare urmează să asigure formarea profesională inițială și continuă a mediatorilor, o componentă esențială în dezvoltarea institutului medierii în R. Moldova”, consideră dna Svetlana Haraz.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


03.05.2017