Punți de apropiere de persoanele cu dizabilități, construite de ULIM și partenerii săi

Azi, în holul ULIM, a fost organizată o expoziție cu vânzare de produse dintre cele mai diverse, de la bijuterii și haine tricotate, la sculpturi din lemn și obiecte ceramice, vederi originale, cadouri pentru diferite ocazii, realizate de persoane cu dizabilități fizice și psihice. Evenimentul a fost organizat de Direcția generală asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău în parteneriat cu Catedra Asistenţă Socială şi Sociologie „Nicolae Sali” din cadrul ULIM, în preajma Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Expoziția a fost punct de atracție nu doar pentru comunitatea academică ULIM, ci și pentru diplomați, societatea civilă, mass-media și simplii cetățeni, care au cumpărat daruri pentru cei dragi.

Expoziție cu vânzare a produselor realizate de unii dintre cei mai triști oameni

Participanții la eveniment s-au bucurat de un recital excepțional de vioară, susținut de foarte tânărul artist Daniel Lazăr, elev la Liceul Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu”, care la numai 12 ani este premiant al numeroaselor concursuri de muzică din România, promovat pe marea scenă de compozitorul Eugen Doga.

Vicerectorul Vladimir Chirinciuc a rostit un discurs inaugural al manifestării, apreciind parteneriatul dintre ULIM și Direcția generală asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău. ” Pentru ULIM este o mare onoare și privilegiu de a găzdui, azi, această expoziție. Începând cu 1 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 3 decembrie drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Or, incluziunea într-o societate democratică presupune drepturi egale pentru fiecare cetățean”, afirmă dl Vladimir Chirinciuc.

Partenerii au mulțumit ULIM, în persoana rectorului Andrei Galben, pentru colaborare excelentă în crearea unor punți de comunicare și sprijin persoanelor cu dizabilități și comunitate, metodă de a schimba mentalitățile. Evenimentul a prezintat pe unii dintre cei mai triști oameni ca pe niște artiști talentați, creativi și utili. Le-a deschis sufletele și ușile într-o lume mai bună și mai tolerantă.

Dizabilitatea din perspectivă creativă

Irina Banova, șefă adjunctă a Direcției generale asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău:

”Avem un parteneriat de nivelul cel mai înalt cu ULIM. Pentru aceasta, îi ducem mulțumiri că a dat curs invitației noastre,  dovadă în plus că dizabilitatea nu e un imprediment de a munci. Autorii prezenți la expoziție ne-au uimit cu lucrările lor extraordinare. Să le dăm o speranță mai mare în viitorul muncii lor.”

Zinaida Plugari, șefa Serviciului asistență socială comunitară în cadrul Direcției generale asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău:

”Apreciem contribuția deosebită a Catedrei Asistenţă Socială şi Sociologie „Nicolae Sali” în organizarea acestei expoziții cu vânzare a lucrărilor confecționate de persoane cu dizabilități. Este un pas important pentru viitorul unui parteneriat puternic, o contribuție deosebită în promovarea abilităților oamenilor cu handicap”

                                                   Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


01.12.2017